Ciasto orzechowo-jabłkowe z krówką

4.5 (180 ocen)

  • 2 godz.

Przepis znalazłam kiedyś w sieci, ciasto jest... niespotykane w smaku... ;)

  • 2 godz.

Składniki:

  • ORZECHOWE: x2, bo pieczemy 2 takie same biszkopty
    -4 jaja
    -2 łyżki orzechów zmielonych
    -1,5 łyżki bułki tartej
    -1 łyżka mąki
    -1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    -1 łyżka cukru

    CIASTO JABŁKOWE:
    -1 kg jabłek (obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej)
    -4 żółtka
    -150 g margaryny
    -300 g mąki pszennej
    -1 łyżka cukru (wymieszać z jabłkami)
    -2 łyżki kwaśnej śmietany
    -2 łyżeczki cynamonu (wymieszać z jabłkami)
    -2 łyżki bułki tartej
    -sok z 1/2 cytryny (wymieszać z jabłkami)

    KREM:
    -1/2 l mleka
    -2 budynie waniliowe
    -200 g masła
    -cukier wg uznania

    DODATKOWO:
    -1 puszka kajmaku
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto orzechowo-jabłkowe z krówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników pieczemy 2 takie same biszkopty orzechowe.
  • 2. Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na 2 części. Pierwszą część wykładamy na blaszkę, układamy jabłka i posypujemy bułką tartą. Przykrywamy drugim ciastem i zapiekamy ok. 35 min w 180 st. C. Studzimy.
  • 3. Z podanych składników gotujemy budyń i zimny ucieramy z miękkim masłem.
  • 4. UŁOŻENIE:
    biszkopt orzechowy - krem - ciasto krucho-jabłkowe - krem - biszkopt orzechowy - kajmak
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować