Sernik na zimno

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Lekki, nie za słodki, bardzo smaczny.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg sera z wiaderka
    1 galaretka agrestowa (lub inna wg uznania)
    1 galaretka truskawkowa (lub inna wg uznania)
    2 galaretki brzoskwiniowe
    200 g truskawek
    puszka brzoskwiń
    4 łyżeczki żelatyny
    3/4 szkl. cukru
    cukier wanilinowy
    biszkopty na spód blaszki (w zależności od ich wielkości, ja na tortownicę 28 cm zużyłam ok. 15 szt.)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Sernik na zimno

Sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować galaretki (agrestowa i truskawkowa):
    rozpuścić je w połowie podanej ilości wody, wylać na głębokie talerze i zostawić do zastygnięcia. Zimne pokroić na kostki.
  • 2. W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę i dokładnie wymieszać.
  • 3. Ser oraz cukry zmiksować, dodać żelatynę.
  • 4. Blaszkę wyłożyć biszkoptami, wylać 1/2 masy serowej. Wyłożyć 1/3 pokrojonych owoców i pokrojone galaretki. Wylać 1/2 masy serowej. Schłodzić do stężenia sera.
  • 5. Na ser wyłożyć resztę pokrojonych owoców, zalać galaretką brzoskwiniową. Schłodzić.

Porady

Można użyć każdej galaretki oraz owoców, wg uznania. Należy jednak pamiętać, że świeże kiwi oraz ananas muszą być uprzednio sparzone, gdyż w przeciwnym razie uniemożliwią galaretkom stężenie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować