Malinowa chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO KRUCHE
Wszystkie składniki zagnieść, schłodzić w lodówce przez ok. 40 min.
Wyjąć i wyłożyć na blaszkę 25 x 36 wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą. Piec 30 min. w 180 st. C. do złotego koloru. Wyjąć z formy, wystudzić. Zimne włożyć do formy do spodem do góry, by było równe.
2.BEZA
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać partiami cukier, na końcu mąkę. Posypać płatkami migdałów. Wyłożyć na blaszkę 25 x 36 wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika na 140 st. C. na ok. 1 .
3.GALARETKA MALINOWA
Galaretki rozpuścić w wodzie, lekko wystudzić. Dodać mrożone maliny, odstawić do lodówki. Kiedy zacznie tężeć, wylać na wypieczony i wystudzony spód z ciasta kruchego.
4.KREM ŚMIETANOWY
Kremówkę i mascarpone (ZIMNE) razem zmiksować na wysokich obrotach. Dodać cukier puder. Wyłożyć na stężałą galaretkę.
5.Na krem wyłożyć wystudzoną bezę. Ciasto schłodzić najlepiej przez całą noc.
Komentarze