Malinowa chmurka

4.5 (162 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Delikatne, śmietankowo-malinowe z nutką bezy... pyszne!

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE:
    3 żółtka
    150 g mąki pszennej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    100 g masła zimnego
    30 g cukru pudru

    MALINOWA GALARETKA
    500 g malin mrożonych
    3 galaretki malinowe
    3,5 szkl. wody gorącej

    MASA ŚMIETANOWA
    500 ml kremówki 36%
    250 g mascarpone
    3 pełne łyżki cukru pudru

    BEZA
    3 białka
    3/4 szkl. cukru
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    szczypta soli
    płatki migdałów
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Malinowa chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO KRUCHE

    Wszystkie składniki zagnieść, schłodzić w lodówce przez ok. 40 min.
    Wyjąć i wyłożyć na blaszkę 25 x 36 wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą. Piec 30 min. w 180 st. C. do złotego koloru. Wyjąć z formy, wystudzić. Zimne włożyć do formy do spodem do góry, by było równe.
  • 2. BEZA

    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać partiami cukier, na końcu mąkę. Posypać płatkami migdałów. Wyłożyć na blaszkę 25 x 36 wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika na 140 st. C. na ok. 1 .
  • 3. GALARETKA MALINOWA

    Galaretki rozpuścić w wodzie, lekko wystudzić. Dodać mrożone maliny, odstawić do lodówki. Kiedy zacznie tężeć, wylać na wypieczony i wystudzony spód z ciasta kruchego.
  • 4. KREM ŚMIETANOWY

    Kremówkę i mascarpone (ZIMNE) razem zmiksować na wysokich obrotach. Dodać cukier puder. Wyłożyć na stężałą galaretkę.
  • 5. Na krem wyłożyć wystudzoną bezę. Ciasto schłodzić najlepiej przez całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować