Ciasto malinowe na zimno

4.5 (194 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczne ciasto bez pieczenia. Przepis zobaczyłam w internecie i postanowiłam zrobić to ciasto. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym go nieco nie zmodyfikowała. Polecam bo jest przepyszne.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g herbatników
    100 g masła
    3 galaretki malinowe w proszku
    500 g mrożonych malin
    400 ml śmietanki 30 %
    250 g mascarpone
    1/4 szkl cukru pudru
    100 g płatków migdałowych
    blaszka 24x24 cm
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki

Ciasto malinowe na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień wcześniej przekładamy zamrożone maliny na durszlak i zostawiamy je do rozmrożenia.
    Spód: masło rozpuszczamy na patelni i odstawiamy do ostygnięcia. Herbatniki wkładamy do woreczka foliowego i rozgniatamy wałkiem na bardzo drobno. Następnie wlewamy do woreczka przestudzone masło i razem mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy herbatniki. Rozprowadzamy równą warstwę i dociskamy do dna. Wstawiamy do lodówki.
    Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Do ostudzonej galaretki dodajemy rozmrożone maliny i delikatnie mieszamy. Wstawiamy galaretkę do lodówki. Tężejącą galaretkę wraz z malinami przekładamy na herbatnikowy spód i ponownie wstawiamy do lodówki na 30 minut.
    Na rozgrzanej patelni rumienimy płatki migdałowe a potem je studzimy.
    Zimną śmietankę przelewamy do wysokiej miski, dosypujemy cukier i miksujemy na sztywno. Następnie do ubitej śmietanki dodajemy porcjami mascarpone (po 1 łyżce) cały czas mieszając. Masę śmietanową przekładamy na stężałe galaretki i wyrównujemy. Posypujemy płatkami migdałowymi i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Maliny Płatki Śmietanka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować