Ciasto kruche z jabłkami i budyniową pianką

4.49 (166 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto kruche z jabłkami i budyniową pianką

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki ciasto:
    3 szklanki maki pszennej
    5 żółtek
    200 g masła
    3/4 szklanki cukru trzcinowego
    3 łyżki gęstej śmietany
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia


    Składniki pianka:

    3 budynie śmietankowe
    5 białek
    3/4 szklanki cukru pudru
    1/3 szklanki oleju
    1,5 kg jabłek
Wystaw ocenę:

4.49 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kruche z jabłkami i budyniową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielam od żółtek. Na stolnicę przesiewam mąkę, mieszam ją z proszkiem do pieczenia i cukrem, dodaję posiekane masło i po jednym żółtku, zagniatam ciasto. Następnie dodaję śmietanę, u mnie potrzeba było 3 łyżki, dodajemy ją stopniowo, tyle, żeby wyrobić gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części (70% spód, 30% wierzch). Ciasto na wierzch zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do zamrażarki, większą część musimy rozwałkować, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na niego ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wkładamy do niego ciasto i podpiekamy 10 minut. Wyjmujemy, studzimy.
    Jabłka obieramy, ścieramy na tarce (na tej stronie, na której ścieramy np ogórki). Białka ubijamy, dodajemy do nich stopniowo cukier i budynie. Na końcu wlewamy delikatnie olej.
    Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka, na jabłka budyniowa piankę i na piankę ścieramy drugą, mniejszą część ciasta. Pieczemy w 180 stopniach około 60 minut. Wierzch po ostudzeniu możemy posypać cukrem pudrem :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować