Rogaliki 3 składnikowe z marmoladą

4.99 (157 ocen)

  • 1 min

Rogaliki 3 składnikowe z marmoladą

  • 1 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej (250 ml)
    1 szklanka gęstej śmietany 18%
    250 g masła
    marmolada u mnie
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.99 (157 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rogaliki 3 składnikowe z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojone masło. Siekamy je na drobniejsze kawałki, dodajemy śmietanę i zagniatamy (ma nam powstać gładkie ciasto). Ciasto owijamy w folię aluminiową i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
    Po tym czasie, ciasto wyjęłam, podzieliłam na 4 części, stolnicę posypałam troszkę mąką, żeby ciasto się do niej nie przylepiało, jedną część rozwałkowałam, pozostałe dałam do lodówki i wyjmowałam sobie po kawałku. Ciasto rozwałkowałam cienko, wycięłam koło (na ciasto położyłam talerz, może być tortownica). Koło dzielimy na 8 części, tak aby powstało 8 trójkątów. Na podstawie każdego trójkąta umieścić marmoladę i zwinąć od szerszej krawędzi (podstawy) do węższej (wierzchołka trójkąta) formując rogalik. Tak postępowałam z każdą częścią ciasta. Ciasto, które odkrawałam przy wykrawaniu koła wkładałam do lodówki i na końcu złączyłam wszystkie części, rozwałkowałam i wykroiłam koło.
    Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach około 20 minut, do zrumienienia. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem :-). Smacznego :-))
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować