Ciasto krówkowo - jagodowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Puszysty biszkopt przełożony kremem krówkowym, kremem budyniowym z jagodami w galaretce

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • biszkopt:
    8 jaj
    1,25 szklanki cukru
    2 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier wanilinowy

    masa budyniowa:
    2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
    3 szklanki mleka
    3 łyżki cukru
    200 gram masła

    krem krówkowy:
    puszka masy krówkowej 400 g
    200 g masła

    2 galaretki truskawkowe
    300 g jagód świeżych lub mrożonych

    opakowanie biszkoptów

    100 g mlecznej czekolady
    2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto krówkowo - jagodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać powoli cukier aż do rozpuszczenia, a na końcu po 1 żółtku powoli ubijając po każdym. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia w 2 turach mieszając delikatnie drewnianą łyżką lub szpatułką. Ciasto wylać na blachę o wymiarach 25x36 cm wyłożoną na spodzie papierem do pieczenia i piec przez ok. 30 minut w 180 stopniach.
  • 2. Masa budyniowa: 2 szklanki mleka zagotować, w pozostałym rozpuścić budyń z cukrem, dodać do gotującego się mleka i zagotować. Przykryć folią spożywczą i odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć na puch, dodawać powoli przestudzony budyń do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • 3. Krem krówkowy: miękkie masło utrzeć na puch, dodawać stopniowo masę krówkową do uzyskania jednolitego kremu.
  • 4. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku, dodać jagody i odstawić do lekkiego stężenia.
  • 5. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić z dodatkiem mleka w kąpieli wodnej.
  • 6. Biszkopt przekroić na pół, na 1 część wyłożyć tężejącą galaretkę z jagodami - odstawić do całkowitego stężenia. Następnie wyłożyć krem budyniowy i przykryć drugim blatem biszkoptu. Na biszkopcie wyłożyć krem krówkowy, następnie biszkopty, całość polać czekoladą i odstawić do lodówki na minimum kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Jagody Masa krówkowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować