Ciasto krówkowo - jagodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać powoli cukier aż do rozpuszczenia, a na końcu po 1 żółtku powoli ubijając po każdym. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia w 2 turach mieszając delikatnie drewnianą łyżką lub szpatułką. Ciasto wylać na blachę o wymiarach 25x36 cm wyłożoną na spodzie papierem do pieczenia i piec przez ok. 30 minut w 180 stopniach.
2.Masa budyniowa: 2 szklanki mleka zagotować, w pozostałym rozpuścić budyń z cukrem, dodać do gotującego się mleka i zagotować. Przykryć folią spożywczą i odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć na puch, dodawać powoli przestudzony budyń do uzyskania jednolitej konsystencji.
3.Krem krówkowy: miękkie masło utrzeć na puch, dodawać stopniowo masę krówkową do uzyskania jednolitego kremu.
4.Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku, dodać jagody i odstawić do lekkiego stężenia.
5.Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić z dodatkiem mleka w kąpieli wodnej.
6.Biszkopt przekroić na pół, na 1 część wyłożyć tężejącą galaretkę z jagodami - odstawić do całkowitego stężenia. Następnie wyłożyć krem budyniowy i przykryć drugim blatem biszkoptu. Na biszkopcie wyłożyć krem krówkowy, następnie biszkopty, całość polać czekoladą i odstawić do lodówki na minimum kilka godzin.
Komentarze