w zeszłym roku narobiłam jagód w słoiki to zimą kombinowałam i wymyśliłam takie ciasto, później to często o nie prosili: rodzinka i znajomi. polecam je bo łatwe szybki i najważniejsze SMACZNE
Składniki:
Masa jogurtowa: 1200 g jogurtu naturalnego (3 kubki po 400 g) 200 g jagód (w oresie jesieni i zimy korzystam z jagód ze słoiczka) 4-5 łyżek cukru pudru 4 łyżki żelatyny 100 ml gorącej wody.
Galaretka jagodowa: 150 g jagód( sok jaki został w słoiku po wybraniu jagód) 4 łyżki cukru pudru 1/2 szkl. wody 3 łyżeczki żelatyny 50 ml gorącej wody.
Biszkopt.
Ciasto jagodowe jak mini torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO JAGODOWE Spód: biszkopt lub alternatywnie biszkopty podłużne lub okrągłe Formę wyłożyć folią spożywczą i ułożyć biszkopty. Masa jogurtowa: 1200 g jogurtu naturalnego (3 kubki po 400 g) 200 g jagód (w oresie jesieni i zimy korzystam z jagód ze słoiczka) 4-5 łyżek cukru pudru 4 łyżki żelatyny 100 ml gorącej wody Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i zostawić do ostygnięcia. Jagody zmiksować z cukrem pudrem, dodać do jogurtu, wymieszać. Następnie dodać ostygniętą żelatynę i całość zmiksować. Masę wylać do formy na biszkopt i wstawić do lodówki, aby stężała. Galaretka jagodowa: 150 g jagód( sok jaki został w słoiku po wybraniu jagód) 4 łyżki cukru pudru 1/2 szkl. wody 3 łyżeczki żelatyny 50 ml gorącej wody Żelatynę zalać gorącą wodą, rozpuścić i ostudzić. Jagody, cukier, wodę zmiksować w blenderze na mus( albo owoce dodać w całości to też ciekawie wygląda). Dodać ostudzoną żelatynę i wymieszać. Galaretkę wylać na zastygniętą masę i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Nawet dzieci lubią to ciasto w tej formie
Komentarze