składa się z kakaowego ciasta, kremu, pianki kawowej i bezików :) Ciasto rozpływa się w ustach, pięknie wygląda, super się kroi. Trzeba go po prostu spróbować, zapraszam
Ciasto kawowo-bezowe z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO KAKAOWE
Do jajek dodajemy cukier, ubijamy na jasną masę, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia-miksujemy.
Dodajemy wodę, olej i kakao-miksujemy.
Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem, pieczemy około 15-20 minut w temp 180 stopni
studzimy.
2.KREM
500ml mleka wlewamy do garnka-stawiamy na gazie.
W 250ml mleka mieszamy budynie i cukier
Wylewamy na gotujące się mleko-mieszamy do zgęstnienia.
Studzimy. Masło lub margarynę ucieramy, dodajemy stopniowo budyń. Ciasto ponczujemy kawą, wykładamy na nie krem-dajemy do lodówki.
3.MASA KAWOWA
Śmietanę 36% ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i kawę-miksujemy.
Do miski dajemy 2 łyżki żelatyny, dodajemy 125ml gorącej wody-mieszamy i studzimy.
Ostudzoną żelatynę dajemy do masy i mieszamy krótko na najwyższych obrotach. Szybko wykładamy ją na krem i wstawiamy do lodówki.
4.Czekoladę rozpuszczamy, smarujemy nią spód każdego bezika i układamy je na stężałej masie kawowej. Resztą czekolady polewamy ciasto (robimy niteczki)
Ciasto powinno postać kilka godzin w lodówce.
Komentarze