Ciasto kawowo-bezowe z kremem

4.48 (197 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

składa się z kakaowego ciasta, kremu, pianki kawowej i bezików :) Ciasto rozpływa się w ustach, pięknie wygląda, super się kroi. Trzeba go po prostu spróbować, zapraszam

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • *przepis na blaszke 25x25cm

    Ciasto kakaowe

    -3 jajka
    -0,5 szkl cukru
    -3/4 szkl mąki pszennej tortowej
    -0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    -1,5 łyżki kakao
    -4 łyżki oleju
    -4 łyżki wody


    KREM

    -750 ml mleka
    -1 cukier waniliowy
    -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g
    -250g masła lub margaryny

    PIANKA KAWOWA

    -500ml śmietanki 36%
    -0,5 szkl cukru pudru
    -2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    -2 łyżki żelatyny
    -125 ml gorącej wody

    DODATKOWO

    -około 100g białych bezików
    -kilka kostek czekolady
Wystaw ocenę:

4.48 (197 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Beza Kawy Ciasto

Ciasto kawowo-bezowe z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO KAKAOWE

    Do jajek dodajemy cukier, ubijamy na jasną masę, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia-miksujemy.
    Dodajemy wodę, olej i kakao-miksujemy.
    Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem, pieczemy około 15-20 minut w temp 180 stopni
    studzimy.
  • 2. KREM
    500ml mleka wlewamy do garnka-stawiamy na gazie.
    W 250ml mleka mieszamy budynie i cukier
    Wylewamy na gotujące się mleko-mieszamy do zgęstnienia.
    Studzimy. Masło lub margarynę ucieramy, dodajemy stopniowo budyń. Ciasto ponczujemy kawą, wykładamy na nie krem-dajemy do lodówki.
  • 3. MASA KAWOWA

    Śmietanę 36% ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i kawę-miksujemy.

    Do miski dajemy 2 łyżki żelatyny, dodajemy 125ml gorącej wody-mieszamy i studzimy.
    Ostudzoną żelatynę dajemy do masy i mieszamy krótko na najwyższych obrotach. Szybko wykładamy ją na krem i wstawiamy do lodówki.
  • bezowe 4. Czekoladę rozpuszczamy, smarujemy nią spód każdego bezika i układamy je na stężałej masie kawowej. Resztą czekolady polewamy ciasto (robimy niteczki)
    Ciasto powinno postać kilka godzin w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować