Pierniczki nadają ciastu pyszny, charakterystyczny posmak. Niestety szybko znika ono z talerza.
40 min
Składniki:
Składniki
- 4 paczki pierników Katarzynek w czekoladzie. (Jeśli są małe paczki to więcej trzeba kupić. Na sztuki to weszło mi 22 pierniki . Ale wszystko zależy od ich wielkości).
Biszkopt czekoladowy:
- 6 jajek,
- 15 dag cukru,
- 10 dag mąki,
- 2 płaskie łyżki kakao,
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 0,5 łyżeczki sody.
Ciasto katarzynka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Sypkie składniki łączymy razem. Ubijamy białka, dodajemy cukier, a następnie żółtka. Po dokładnym ubiciu dodajemy sypkie składniki. Delikatnie mieszamy, najlepiej łyżką. Ciasto przelewamy na blaszkę (28x20) i pieczemy w 180°C przez 15-20 minut. Po wyjęciu i przestudzeniu biszkopt przekrawamy na połowę.
2.Masa kawowa: Część mleka zagotowujemy z cukrem. Resztę mieszamy z budyniem, mąką , żółtkami i cukrem waniliowym. Gotujemy budyń. Studzimy.
Rozpuszczamy kawę w niewielkiej ilości gotowanej wody.
Masło ucieramy, dodajemy budyń. Do puszystej masy dodajemy przestudzoną kawę rozpuszczalną. Dodajemy alkohol ( Ja daje spirytus).
3.Przełożenie:
- Biszkopt czekoladowy
- Masa
- Pierniczki
- Masa
- Biszkopt czekoladowy.
Udekorować według uznania. Można tak jak ja wierzch posmarować lekutko masą i posypać tartą czekoladą
Komentarze