Ciasto Katarzynka

4.98 (156 ocen)

  • 40 min

Pierniczki nadają ciastu pyszny, charakterystyczny posmak. Niestety szybko znika ono z talerza.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki

    - 4 paczki pierników Katarzynek w czekoladzie. (Jeśli są małe paczki to więcej trzeba kupić. Na sztuki to weszło mi 22 pierniki . Ale wszystko zależy od ich wielkości).


    Biszkopt czekoladowy:
    - 6 jajek,
    - 15 dag cukru,
    - 10 dag mąki,
    - 2 płaskie łyżki kakao,
    - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    - 0,5 łyżeczki sody.

    Masa kawowa:
    - 0,7 litra mleka
    - 3 łyżki cukru,
    - 2 cukry waniliowe,
    - 2 budynie waniliowe,
    - 2 kopiate łyżki mąki kartoflanej,
    - 4 żółtka

    - 1,5 kostki masła,

    - 3 łyżki kawy rozpuszczalnej dobrej jakości

Wystaw ocenę:

4.98 (156 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Ciasto katarzynka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Sypkie składniki łączymy razem. Ubijamy białka, dodajemy cukier, a następnie żółtka. Po dokładnym ubiciu dodajemy sypkie składniki. Delikatnie mieszamy, najlepiej łyżką. Ciasto przelewamy na blaszkę (28x20) i pieczemy w 180°C przez 15-20 minut. Po wyjęciu i przestudzeniu biszkopt przekrawamy na połowę.
  • 2. Masa kawowa: Część mleka zagotowujemy z cukrem. Resztę mieszamy z budyniem, mąką , żółtkami i cukrem waniliowym. Gotujemy budyń. Studzimy.
    Rozpuszczamy kawę w niewielkiej ilości gotowanej wody.

    Masło ucieramy, dodajemy budyń. Do puszystej masy dodajemy przestudzoną kawę rozpuszczalną. Dodajemy alkohol ( Ja daje spirytus).
  • 3. Przełożenie:
    - Biszkopt czekoladowy
    - Masa
    - Pierniczki
    - Masa
    - Biszkopt czekoladowy.

    Udekorować według uznania. Można tak jak ja wierzch posmarować lekutko masą i posypać tartą czekoladą
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować