Ciasto Jamajka

4.65 (261 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Pyszne, wilgotne ciasto, które od razu przenosi nas na ciepłą i słoneczną Jamajkę, wystarczy odrobina wyobraźni. Banany i ciasto czekoladowe idealnie do siebie pasują. Po prostu pyszne!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    6 jajek
    3/4 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki kakao
    szklanka cukru
    łyżeczka proszku do pieczenia

    Galaretka:
    2 galaretki cytrynowe
    750ml wrzącej wody


    Masa:
    500ml śmietanki 30%
    500g mascarpone
    1-2 łyżki cukru pudru

    Nasączenie:
    pół szklanki ciepłej wody
    sok z połowy cytryny
    łyżka cukru pudru

    Dodatkowo:
    5-6 sztuk bananów
    sok z cytryny
    dżem morelowy, brzoskwiniowy lub porzeczkowy
    czekolada mleczna
Wystaw ocenę:

4.65 (261 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki

Ciasto jamajka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodajemy cukier, ubijamy. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko przesiewamy do ubitych białek. Dodajemy też żółtka i mieszamy, do połączenia składników.
    Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.
    Po upieczeniu upuszczamy blachę na zabezpieczoną podłogę z wysokości 30cm. Taki manewr pozwoli nam zabezpieczyć się przed opadnięciem ciasta.
    Studzimy.
  • 2. Galaretki rozpuszczamy we wrzącej wodzie i również zostawiamy do wystudzenia.
  • Jamajka 3. Wystudzony biszkopt kroimy na 2 blaty. Mieszamy wodę z sokiem z połowy cytryny i cukrem pudrem. Nasączamy dolny blat i smarujemy 3-4 łyżkami dżemu.
    Banany kroimy na pół, smarujemy sokiem z cytryny z obu stron i układamy jeden obok drugiego na biszkopcie. Najlepiej wybrać jak najmniej zakrzywione banany i jak najdłuższe, wtedy wygodniej się układa.
    Jeśli jednak okaże się, że kupione banany są za krótkie na blachę, możecie ułożyć je tak jak na rysunku.
  • 4. Ułożone banany zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
  • 5. Masa:
    Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy, możemy to zrobić za pomocą łyżki, blendera lub miksera. Na koniec dodajemy cukier. Najlepiej próbować masę, każdy ma inny gust co do słodkości ;)
  • 6. Tak przygotowaną masę wykładamy na galaretkę, zostawiając trochę na posmarowanie wierzchu ciasta. Górny blat delikatnie nasączamy, od tej strony, od której jest przekrojony.
    Układamy go na masie i delikatnie dociskamy.
    Wierzch smarujemy resztą masy i posypujemy startą czekoladą.
    Wstawiamy na noc do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować