Ciasto brzoskwiniowo-rodzynkowe dla dorosłych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sposób wykonania: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i ubijać aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać. Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wsypać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30 minut w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu ostudzić i przekroić na dwa placki. Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem, dalej ucierając dodawać pokruszoną chałwę i 3 kieliszki spirytusu. Do rondelka przełożyć masło i wszystkie czekolady. Wszystko razem rozpuścić na małym ogniu i wymieszać łyżką do połączenia się składników. Pozostawić do ostudzenia. Rodzynki przełożyć do słoika i zalać wódką ( najlepiej dzień wcześniej). Później rodzynki odsączyć, dodać do rozpuszczonych czekolad, dokładnie wymieszać aż składniki się połączą. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Sok z brzoskwiń wymieszać z alkoholem z rodzynek i połową szklanki przegotowanej wody.Jedną część biszkoptu nasączyć połową ponczu, wyłożyć pokrojone brzoskwinie rozłożyć połowę masy chałwowej, na to położyć drugą część biszkoptu,nasączmy ponczem, na to wykładamy drugą część masy chałwowej. Na wierzchu rozłożyć masę czekoladowo-rodzynkową. Ciasto włożyć do lodówki do schłodzenia, najlepiej do następnego dnia.
Porady
Ciasto możemy również wykonać w wersji dla dzieci, pomijając alkohol, należy wówczas rodzynki sparzyć gorącą wodą przed zmieszaniem z czekoladą.
Komentarze