Takie ciastka, zapieczone z żółtym serem, są wspaniałą przekąską do piwa lub kieliszka dobrego wina. Młodzież , chętnie je zjada z keczupem lub dipem ogórkowym.
20 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru
10 dag. masła
2 żółtka
4 łyżki śmietany 12%
2 szczypty soli
10 dag. żółtego sera
3 szczypty słodkiej papryki
blacha wyłożona papierem do pieczenia
Dodatkowo:
keczup lub dowolny sos
1 jajko
Ciastka z żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, cukier,masło,żółtka,śmietanę,sól zagniatam. Ciasto zawijam w foliowy woreczek i wstawiam do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wałkuję, wykrawam foremką ciastka, smaruje, roztrzepanym jajkiem, posypuję startym lub drobno pokrojonym serem. Piekę 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podaję z dowolnym sosem.
Komentarze