Bułki z parówką i żółtym serem

4.44 (168 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kto jadł owe bułki wie, że są przepyszne i szybkie w wykonaniu. Można je podawać na ciepło lub na zimno, pokrojone na mniejsze kąski są idealne jako przystawka. Użyjcie swoje ulubione parówki - ja takie mam i szczerze kupuję tylko te Berlinki, ponieważ maja najwyższą zawartość mięsa i nie jest to mięso oddzielane mechanicznie. Jeżeli jesteście wegetarianami lub nie przepadacie za parówkami, użyjcie zamiast mięsa usmażone pieczarki.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej
    5 dag drożdży
    2 jajka
    1 szklanka mleka
    1/2 margaryny
    1 łyżka cukru
    2 łyżeczki soli
    2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
    ketchup ulubiony
    ser w plasterkach
    parówki
Wystaw ocenę:

4.44 (168 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Bułki z parówką i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podgrzewamy mleko, w połowie rozpuszczamy drożdże z cukrem i łyżką mąki. Odstawiamy by rozczyn urósł. Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka, sól, paprykę, roztopioną zimną margarynę oraz pozostałe mleko. Wlewamy rozczyn i dokładnie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut by wyrosło.
    Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i kroimy na prostokąty ( ja podzieliłam na 8 części i układałam całe parówki, możecie zrobić mniejsze bułeczki z połówkami parówek)
    Na kawałku ciasta rozsmarowujemy ketchup, układamy dwa plasterki sera i parówkę. Całość zwijamy ciasno w rulon i układamy na wyłożonej papierem blaszce. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia, wierzch smarujemy żółtkiem i pieczemy w 190 C przez 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować