Ciastka francuskie z serem i bananami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Na szybkie, słodkie śniadanie.

  • 30 min

Składniki:


  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    300g sera mielonego sernikowego
    1 żółtko
    4 łyżki cukru pudru
    1 łyżka budyniu waniliowego (proszku)
    1 banan
    1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciastka francuskie z serem i bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto francuskie wyjąć z lodówki 15 - 20 minut wcześniej, aby złapało temperaturę pokojową.

    Banana obrać, pokroić w dość cienkie plasterki.
    Twaróg przełożyć do miseczki, dodać żółtko, budyń i cukier puder. Dokładnie wymieszać, utrzeć łyżką (lub mikserem) na gładką masę. Dodatkowo masę można "uperfumować" ziarenkami wanilii, amaretto, rumem, ekstraktem cytrynowym, pomarańczowym... dowolnie. Mi zależało na naturalnym smaku sera, więc nie dodawałam nic takiego.

    Ciasto rozwinąć, delikatnie rozwałkować, pociąć na 8 równych kwadratów/prostokątów. Na każdy nałożyć porcję farszu, ułożyć po kilka plasterków (2-3) banana. Boki posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Zawinąć w rożki, kopertki lub po prostu na pół. Widelcem docisnąć brzegi. Całość posmarować z wierzchu jajkiem z mlekiem. W każdym ciastku zrobić ostrym nożem 3 nacięcia.
    Piec w piekarniku rozgrzanym do 200'C około 15 - 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować