Ciastka brzoskwinki

4.98 (198 ocen)

  • 2 min

Ciastka brzoskwinki - http://ilovebake.pl/2013/12/19/ciastka-brzoskwinie-przepis/

  • 2 min

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej + 4 łyżki
    2 jajka
    125 ml oleju
    125 g cukru
    0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    1 łyżeczka proszku do pieczenia


    SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

    4 łyżki czubate nutelii lub marmolady
    4 łyżki pokruszonych ciasteczek ( zostaną z wydrążenia )


    DODATKOWO:

    6 łyżek mleka
    barwniki w płynie ( czerwony i żółty )
    1/2 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

4.98 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciastka brzoskwinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka z cukrem oraz ekstraktem miksujemy. Następnie dodajemy olej oraz przesianą mąkę ( 4 łyżki ) razem z proszkiem do pieczenia, ponownie miksujemy. Ciasto przykrywamy folią i wkładamy na godzinę do lodówki.
    Po schłodzeniu dodajemy 250 g mąki wcześniej przesianej i ponownie łączymy, aż masa będzie jednolita i gładka.
    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i formujemy z ciasta kuleczki troszkę mniejsze od orzecha włoskiego ( nie należy ich spłaszczać dłonią ). Układamy w ok. 2 cm odstępach od siebie. Pieczemy w temp. 180 C przez 15 min, nie powinny być u góry zarumienione. Po upieczeniu zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
    Za pomocą małej łyżeczki wydrążamy lekko otwór w spodniej części ciasteczek.
    Nutellę mieszamy razem z pozostałymi po wydrążeniu okruszkami. Za pomocą łyżeczki nakładamy do powstałego po wydrążeniu otworku nadzienie tak, aby powstała górka i nakładamy drugie ciasteczko lekko dociskając. Wykonujemy tak ze wszystkimi ciasteczkami.
    Do jednej miseczki wlewamy 3 łyżki mleka i kilka kropel czerwonego barwnika. Do następnej miseczki kolejne trzy łyżki mleka i żółty barwnik. Do kolejnej miseczki wsypujemy cukier. Za pomocą pędzelka ( użyłam silikonowego ) nakładamy nierównomiernie raz jeden raz drugi barwnik, po obu stronach ciastek. Następnie obtaczamy w cukrze. Postępujemy dokładnie tak samo z każdym ciastkiem. Zostawiamy do wyschnięcia.

Porady

ILOŚĆ: 1 blaszka podwójnych ciastek

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nutella

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować