Dość proste ciastka, które zachwycają swoim wyglądem.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
0,5 kg mąki + 4 łyżki
15 dag cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka cukru waniliowego lub kilka kropli aromatu
4 całe jajka
25 dag oleju
Nadzienie:
30 dag kremu czekoladowo orzechowego typu Nutella
Do dekoracji:
cukier kryształ
sok z buraka i porzeczki
sok marchewkowy typu Kubuś
Ciastka brzoskwinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Całe jajka roztrzepać z cukrem i olejem (nie ucierać mikserem), dodać 4 łyżki mąki, wymieszać i odstawić na godzinę.
Po tym czasie dodać pozostałe składniki, wymieszać łyżką. Moczyć ręce w wodzie i robić kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać w odstępach na blasze (wykładamy papierem do pieczenia) i pieczemy w 180 st. C około 20 minut. Ciastka mają być jasne.
Gdy trochę przestygną w każdym ciastku wydrążamy środek na nadzienie ( za pomocą łyżeczki) odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Krem czekoladowy mieszamy z okruchami ciastek, nadziewamy i składamy.
Każde ciastko moczymy w soku z buraka i marchewki, oraz obtaczamy w cukrze. Odkładamy w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc. Smacznego :)
Porady
Ciastka możemy również przełożyć kremem np. budyniowym lub marmoladą
Komentarze