Ciasteczka brzoskwinki

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób

Łudząco przypominające prawdziwą brzoskwinię, robią wrażenie, a do tego są wypełnione pysznym nutellowym nadzieniem... Polecam wypróbować!

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • CIASTECZKA :

    250 g mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    100 g cukru
    125 ml oleju
    2 jaja
    2 łyżki mąki


    NADZIENIE:

    1/2 kubka kremu czekoladowo-orzechowego
    wydrążone środki ciasteczek


    PONADTO:

    1/2 szklanki mleka
    drobny cukier
    żółty barwnik spożywczy
    czerwony barwnik spożywczy
    pomarańczowy barwnik spożywczy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasteczka

Ciasteczka brzoskwinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka wymieszać z olejem i cukrem, dodać proszek do pieczenia oraz dwie łyżki mąki, dokładnie połączyć i zostawić na godzinę.
    Po upływie czasu dodać resztę mąki i dokładnie zmiksować.
    Z przygotowanego ciasta formować kulki - 12g każda, oprószając dłonie mąką. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach.
    Piec około 20 minut w 180 stopniach. Wystudzić.
    Wystudzone ciasteczka wydrążyć od spodu łyżeczką.
    Nutellę połączyć z wydrążonymi częściami ciasteczek.
    Ciasteczka napełnić masą, skleić.
    Mleko rozdzielić na 3 miseczki, zabarwić odrobiną barwnika spożywczego na żółto, pomarańczowo i czerwono.
    Ciasteczka zanurzać kolejno na kilka sekund w kolorowym mleku, zabarwiając je dookoła na różne kolory.
    Zabarwione ciasteczka odładać chwilowo na talerz, aż mleko wchłonie, następnie obtaczać w cukrze.
    Pozostawić na kratce do wyschnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nutella Cukier Barwnik spożywczy

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować