Ciasteczka Brzoskwinki

  • wyświetlono: 208 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Chodziły za mną już od dłuższego czasu,ciastka wizualnie bardzo fajnie wyglądają.

Zdjęcie do publikacji.
  • 30 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

2 szkl.mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g masła lub margaryny
1\3 szkl.brązowego cukru
1 jajko
szczypta soli
2 łyżki śmietany 18 %
Nadzienie:
50 g czekolady mlecznej
50 g czekolady gorzkiej
1\4 kostki margaryny
2 spore garście zmielonych na drobno orzechów laskowych
Dodatkowo:
większe pół szkl.ciepłego mleka
cukier kryształ do obtoczenia
barwniki spożywcze( żółty,pomarańczowy,zielony)

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasteczka Brzoskwinki

  • Ciasteczka Brzoskwinki.1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski,miękkie masło ucieramy na puch z cukrem,wrzucamy jajko szczyptę soli i śmietanę,miksujemy do połączenia,następnie całość przekładamy do miski z mąką i proszkiem i zagniatamy jednolite ciasto,ciasto powinno być twardsze,wtedy unikniemy podczas pieczenia rozlewania się ciasta na boki.Wrzucamy ciasto na pół godz.do zamrażalnika,urywamy małe kawałki i formujemy kulki wielkości mniej więcej 3 cm,układamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach od siebie.
    Pieczemy w temp.180 C przez 15-20 min.do zarumienienia.
    Upieczone przekładamy do miski,najlepiej jak są jeszcze ciepłe wydrążyć nożykiem otwory od spodu,bardzo delikatnie,żeby nie popękały.
    Wydrążony środek odkładamy i mielimy razem z orzechami laskowymi.
    Masło roztapiamy na małym ogniu i zdejmujemy z palnika,wrzucamy połamane na kosteczki czekolady,po chwili mieszamy,do momentu rozpuszczenia się czekolad,wsypujemy masę orzechową,całość mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia,ciasteczka przekładamy przestygniętą masą,sklejamy łącząc w pary i odstawiamy do lodówki na pół godz.
    Mleko podgrzewamy chwilę w mikrofali,przelewamy do 3 salaterek,do każdej dajemy barwnik i mieszamy,w osobnej miseczce wsypujemy cukier i bierzemy ciasteczko maczamy część ciasteczka np.w żółtym mleku,kulamy w cukrze i drugą część ciasteczka maczamy w mleku pomarańczowym,obtaczamy w cukrze i tak do wykończenia ciasteczek.

Porady

Ciasteczka można przechowywać ok.5 dni.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

#ciasteczka#dladzieci#weekend#słodkości#deser#ciastka#impreza#dzieńdziecka

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasteczka serowe

Dodane przez: anaid123

Ciasteczka serowe

Przepis znalazłam w starym zeszycie...

Ciasteczka miodowe

Dodane przez: PolskaGotuje

Ciasteczka miodowe

Ciasteczka miodowe

owsiane ciasteczka

Dodane przez: tasty-and-fit

Owsiane ciasteczka

Podzielę się z Wami moim przepisem...

Kruche ciasteczka

Dodane przez: aniaagata

Kruche ciasteczka

Bardzo kruche i smaczne maślane...

Ciasteczka – jajeczka

Dodane przez: Jaga85

Ciasteczka – jajeczka

Na Wielkanocnym stole nie tylko...

Ciasteczka Majonezowe.

Dodane przez: Słodko Słodka

Ciasteczka Majonezowe

Tak,tak to nie pomyłka,ciasteczka...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE