Ciasteczka Brzoskwinki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Chodziły za mną już od dłuższego czasu,ciastka wizualnie bardzo fajnie wyglądają.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szkl.mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    150 g masła lub margaryny
    1\3 szkl.brązowego cukru
    1 jajko
    szczypta soli
    2 łyżki śmietany 18 %
    Nadzienie:
    50 g czekolady mlecznej
    50 g czekolady gorzkiej
    1\4 kostki margaryny
    2 spore garście zmielonych na drobno orzechów laskowych
    Dodatkowo:
    większe pół szkl.ciepłego mleka
    cukier kryształ do obtoczenia
    barwniki spożywcze( żółty,pomarańczowy,zielony)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciasteczka brzoskwinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasteczka Brzoskwinki. 1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski,miękkie masło ucieramy na puch z cukrem,wrzucamy jajko szczyptę soli i śmietanę,miksujemy do połączenia,następnie całość przekładamy do miski z mąką i proszkiem i zagniatamy jednolite ciasto,ciasto powinno być twardsze,wtedy unikniemy podczas pieczenia rozlewania się ciasta na boki.Wrzucamy ciasto na pół godz.do zamrażalnika,urywamy małe kawałki i formujemy kulki wielkości mniej więcej 3 cm,układamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach od siebie.
    Pieczemy w temp.180 C przez 15-20 min.do zarumienienia.
    Upieczone przekładamy do miski,najlepiej jak są jeszcze ciepłe wydrążyć nożykiem otwory od spodu,bardzo delikatnie,żeby nie popękały.
    Wydrążony środek odkładamy i mielimy razem z orzechami laskowymi.
    Masło roztapiamy na małym ogniu i zdejmujemy z palnika,wrzucamy połamane na kosteczki czekolady,po chwili mieszamy,do momentu rozpuszczenia się czekolad,wsypujemy masę orzechową,całość mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia,ciasteczka przekładamy przestygniętą masą,sklejamy łącząc w pary i odstawiamy do lodówki na pół godz.
    Mleko podgrzewamy chwilę w mikrofali,przelewamy do 3 salaterek,do każdej dajemy barwnik i mieszamy,w osobnej miseczce wsypujemy cukier i bierzemy ciasteczko maczamy część ciasteczka np.w żółtym mleku,kulamy w cukrze i drugą część ciasteczka maczamy w mleku pomarańczowym,obtaczamy w cukrze i tak do wykończenia ciasteczek.

Porady

Ciasteczka można przechowywać ok.5 dni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować