1 rolka ciasta francuskiego 275 gram
3 łyżki drobno startego sera żółtego np. Gouda lub parmezan
1 żółtko
1 łyżka smietany
Mak lub sezam do oprószenia
Żółtko roztrzepać ze smietaną.
Ciasteczka francuskie z żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blachę wysłać brązowym papierem do pieczenia
Ciasto rozwinąć. Na połowie ciasta rozsypać ser i przykryć resztą ciasta, dociskając widelcem brzegi. Posmarować żółtkiem ze smietaną. Posypać makiem lub sezamem.
Kroić kwadraty lub prostokąty, każdy brzeg docisnąć ponownie widelcem i ułożyć na blasze.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st na ok. 15 minut.
Idealne do piwka. Pomysł na te ciasteczka znalazłam na blogu Moje Kucharzenie. Ja zamiast wody do żółtka dodałam smietanę a zamiast parmezanu drobno starłam Goudę.
Komentarze