Szok i niedowierzanie! Zawsze próbuję tylko przepisy na ogórki, cukinię, ewentualnie różne sałatki z octem, a tu nagle do menu wchodzi chutney. Pyszny z kurczakiem i na kanapkach! Inne pomysły do wybadania :)
60 min
Składniki:
kilogram kwaśnych jabłek, jedna cebula, 200g brązowego cukru, 1 łyżka gorczycy, 1 łyżeczka pieprzu cayenne, odrobinęa soli, 5 łyżek octu winnego, sok z dwóch cytryn, 1 pęczek mięty
Chutney jabłkowo-miętowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Obieramy jabłka i kroimy je na kawałki.
2. Cebulę pokroić w kostkę.
3. Kawałki jabłek, pokrojoną cebulę, cukier, gorczycę, pieprz cayenne oraz sól wrzucić do dużego garnka. Do tego wlać ocet winny wraz z sokien z cytryny.
4. Zawartość garnka doprowadzić do wrzenia. Gotować przez godzinę na małym ogniu, często mieszając.
5. Miętę wypłukać i dobrze wysuszyć, a później pokroić i dodać do garnka. Gotować wszystko przez następne 10 minut.
6. Gorący chutney wlać do wyparzonych (najlepiej jeszcze gorących) słoiczków, zakręcić i postawić do góry nogami na jakiś czas.
Komentarze