Torcik jabłkowo-miętowy

  • wyświetlono: 679 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 1

Pyszny, orzeźwiający torcik. Idealny na upalne dni, ale nie tylko. Biszkopt z musem jabłkowo-miętowy i jabłkowo miętowym kremem śmietanowym rewelacyjnie się komponuje, i tak też smakuje.

b
  • 8 porcje
  • 70min
  • Średni

Składniki

Składniki: ( na tortownicę ok. 17 cm)
na biszkopt:
2 średnie jajka,
2 łyżki ksylitolu ( lub cukru)
2 łyżki mąki,
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki karobu ( lub płaska łyżeczka kakao)
na mus:
400 g jabłek ( po oczyszczeniu)
1 łyżka cukru trzcinowego,
50 ml wody,
1 opakowanie galaretki jabłkowo-miętowej,
na krem śmietanowy:
400 ml śmietany 36%,
50 ml gorącej wody,
1 opakowanie galaretki jabłkowo-miętowej,

Sposób przygotowania przepisu:

Torcik jabłkowo-miętowy

  • 1. rzygotowanie:
    biszkopt:
    Białka ubić z cukrem na sztywno, ubijając dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać stopniowo do masy cały czas ubijając. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w 180*C.
    mus:
    Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, z posypać cukrem, dodać wodę i dusić na małym ogniu, aż jabłka będą miękkie. Następnie za pomocą blendera rozdrobnić na mus. Wsypać galaretkę i dokładnie mieszać, aż galaretka się rozpuści. Przestudzony i lekko tężący mus wyłożyć na blat biszkopta i odstawić do stężenia.
    krem śmietanowy:
    Galaretkę dokładnie rozpuszczamy w 50 ml gorącej wody, studzimy.
    Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy, aż będzie sztywna. Gdy śmietana będzie już ubita wlewamy pomału strumyczkiem galaretkę cały czas ubijając.
    Masę śmietanową wylewamy na mus i odstawiamy do stężenia.

Porady

Śmietana aby nam się ładnie ubiła musi być dobrze schłodzona.
Miskę i końcówki od miksera również chłodzę wkładając je na około 20-30 min do zamrażarki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

jabłkaświętana każda okazjęCiasto z galaretkąprzyjęcieimprezaorzeźwieniedla łasuchówdo_kawy

Komentarze

Podobne przepisy

w środku

Dodane przez: JadWas

Torcik miętowo-czekoladowy (lub poprostu...

Przepis na krem był przez wiele...

torcik jabłkowy

Dodane przez: Hrabina w kuchni

Torcik jabłkowy

Lekko kwaskowaty torcik jabłkowy...

Torcik jabłkowo-kokosowy w wersji light

Dodane przez: monikaT83

Torcik jabłkowo-kokosowy w wersji light

Prosty, efektowny i przesmaczny...

Torcik jabłkowo-migdałowy z masą cukrową

Dodane przez: zzewa

Torcik jabłkowo-migdałowy z masą cukrową

jest to moje pierwsze podejście...

mietowe

Dodane przez: klementynka

Ciasto miętowa straciatella bez pieczenia

Latem chętnie jadamy piankowe ciasta...

ciasto miodowo-czekoladowe

Dodane przez: klementynka

orzeźwiające ciasto miętowo-czekoladowe

Miętowy smak w ciastach nie jest...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE