Jabłkowo-miętowy dżem

4.45 (172 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszny dżem,bardzo pachnący miętą.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 kg jabłek (zważone po obraniu i pokrojeniu)
    2 szklanki cukru
    1 cytryna
    kilka gałązek mięty
Wystaw ocenę:

4.45 (172 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy

Jabłkowo-miętowy dżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Listki mięty opłukać,osuszyć i drobno pokroić.
  • 2. Jabłka umyć,osuszyć ,obrać i drobno pokroić (zważyć kilogram).
  • 3. Z cytryny wycisnąć sok.
  • 4. Wszystkie składniki przełożyć do garnka i smażyć na małym ogniu,często mieszając.
  • 5. Gdy dżem będzie gęsty przełożyć gorący do suchych,wyparzonych słoiczków i dobrze zakręcić.Przykryć grubym ręcznikiem lub odwrócić do góry dnem,do całkowitego wystudzenia.

Porady

Dżem smażyłam około 1 godzinę.Z przepisu wyszły mi 4 słoiczki po około 200 ml. Listki mięty dodajemy według uznania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Mięta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować