Chleb ma chrupiącą skórkę, wilgotny i bardzo aromatyczny miękisz. Bardzo dobrze smakuje z dodatkami w wersje wege: hummusem, żółtym serem, twarożkiem smakowym, pomidorem.
14 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
210 g mąki żytniej typ 720
110 g mąki żytniej typ 2000
150 g aktywnego zakwasu żytniego
1 płaska łyżeczka soli himalajskiej
4 łyżki siemienia lnianego
2 płaskie łyżeczki ziół prowansalskich
1 płaska łyżeczka suszonego oregano
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
8 suszonych pomidorów w oleju
12 czarnych, drylowanych oliwek
370 ml letniej wody
Chleb żytni na zakwasie z suszonymi pomidorami i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Suszone pomidory pokroić w paseczki, oliwki przekroić na pół.
Suche składniki wymieszać w misce, dodać pokrojone pomidory, oliwki, zioła, zakwas i wodę.
Wymieszać dokładnie, przykryć miskę folią i pozostawić ciasto w ciepłym miejscu na 12 godzin.
Po tym czasie przełożyć ciasto do foremki (25 x 12 cm) wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami lub mąką. Pozostawić ciasto w ciepłym miejscu przez godzinę do wyrośnięcia.
Rozgrzać piekarnik do 250 stopni, na spodzie piekarnika ustawić foremkę z wodą i wstawić chleb na 15 minut.
Następnie zmniejszyć temperaturę do 210 stopni i piec chleb jeszcze 40 minut.
Po upieczeniu wyjąć chleb z foremki, zawinąć w czystą ściereczkę i pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia.
Komentarze