Bułki z maślanką

4.5 (144 ocen)

Smaczne bułeczki na maślance

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka maki orkiszowej pełnoziarnistej
    1 szklanka maślanki
    1/3 szklanki wody
    15 g drożdży
    1 czubata łyżeczka cukru
    2 łyżki masła
    1 jajko
    2 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bułki z maślanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Wymieszać mąkę pszenną z orkiszową i solą. Wlać maślankę w temperaturze pokojowej oraz rozpuszczone i ostudzone masło. Wbić jajko. Do letniej wody dodać drożdże i cukier. Mieszać do rozpuszczenia. Wlać do reszty składników.

    Całość zagnieść na jednolite ciasto (ja zagniotłam w maszynie do chleba). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1-1,5godziny.

    Po tym czasie ciasto zagnieść, pokroić na 12 części. Uformować kulki, ułożyć na blaszce do pieczenia. Odstawić do napuszenia na ok. 20 minut. Upiec w 200 stopniach. Około 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować