• 2 godz.

Przepis na ten bigos podała mi moja mama. Bardzo lubiłam bigos w jej wykonaniu, za każdym razem starała się go ulepszać.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg karczku lub łopatki
    1 ½ kg kapusty kiszonej z marchewką
    ½ kg boczku wędzonego
    30 dkg kiełbasy toruńskiej / zwyczajnej
    suszone grzybki
    5-6 szt suszonych śliwek węgierek bez pestek
    ½ paczki zupy ogonowej
    jak blady, dołożyć papryki sypkiej
    liść laurowy, ziele angielskie, trochę kminku
    na końcu mąka z wodą do zagęszczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bigos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę kiszoną zalewamy wodą i gotujemy. Dwa razy po zagotowaniu odlać wodę i na nowo zagotować. Do ostatniej wody dodać łyżkę cukru.
  • mięso z gulaszu kroimy na małe kawałki 2. Z karczku lub łopatki zrobić gulasz. Można wykorzystać mięso w sosie zrobione wcześniej. Jeśli mięso w sosie mieliśmy w plasterkach to kroimy je na kawałki.
  • Boczek i kiełbasa 3. Boczek pokroić w kostkę, kiełbasę pokroić w półplasterki.
  • Przyprawiamy 4. Dodać do kapusty, tak samo gulasz, kilka suszonych grzybków, śliwki. Doprawić. Gotować aż składniki będą miękkie. Na koniec mąkę roztrzepać z wodą, następnie dodać do bigosu. Zagotować.

Porady

Ciężko zdobyć zupę ogonową, ja jej nigdy nie mogę znaleźć w sklepie i robię bez tego. Ale moja mama zawsze powtarzała że to jest istotny składnik i dzięki niej bigos ma wyjątkowy smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować