Dżem mandarynkowo-cynamonowy

  • wyświetlono: 292 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Także zimą można robić przetwory:)

KasiaAsia
  • 120min

Składniki

- 11 mandarynek
- 40 dkg cukru
- 1żelfix 3:1
- 2 łyżki stołowe cynamonu
- szklanka wody 200 ml

Sposób przygotowania przepisu:

Dżem mandarynkowo-cynamonowy

  • 1. Mandarynki dokładnie szorujemy. Pięć z nich z najładniejszą skórką kroimy na małe kawałki razem ze skórką, wrzucamy do garnka o grubym dnie. Resztę mandarynek obieramy ze skórki, kroimy i bez skórki wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą.
  • 2. Gotujemy na najmniejszym palniku na małym ogniu. Jak się lekko rozprażą, blendujemy. Ponownie stawiamy na gazie, dodajemy cynamon, cukier i żelfix. Składniki te sypiemy powoli cały czas mieszając, żeby nie opadły na dno garnka. Całość gotujemy na najmniejszym palniku na małym ogniu przez około godzinę.
  • 3. Wrzące przelewamy do wyparzonych słoików, natychmiast zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Tak trzymamy aż słoiki wystygną.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmaki

Komentarze

Podobne przepisy

Dżem agrestowy

Dodane przez: Iwona75

Dżem agrestowy

Gęsty, słodki dżem z agrestu. Jest...

Domowy dżem truskawkowy

Dodane przez: Futka

Dżem truskawkowy

Przepis na prawdziwy, smaczny i...

Dżem marchewkowy

Dodane przez: Futka

Dżem marchewkowy

Dzisiejsza propozycja to tradycja...

dżem

Dodane przez: AnnaKoziel

Dżem z czereśni

Niestety, sezon na czereśnie i...

Dżem truskawkowy

Dodane przez: joanna30

Dżem truskawkowy

Domowy dżem jest najlepszy, polecam...

dżem truskawkowy

Dodane przez: Alex M

Dżem truskawkowy

Pyszny domowy dżem

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE