• 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bigos na czerwonym wytrawnym winie. Najlepiej smakuje po kilku dniach ;)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg kapusty białej
    0,5 kg kapusty kiszonej
    1 kg szynki wieprzowej
    0,5 kg żeberek
    1 kg dobrej kiełbasy
    1 cebula
    1 przecier pomidorowy (210 gram)
    0,5 opakowania przyprawy do bigosu
    0,5 łyżeczki kminku
    papryka wędzona w proszku
    sól świeżo zmielona
    15 ziaren pieprzu czarnego
    6 liści laurowych
    10 ziaren ziela angielskiego
    1 łyżka masła
    400 ml czerwonego wytrawnego wina
    5 suszonych prawdziwków
Wystaw ocenę:

1.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Bigos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę białą szatkujemy. Wrzucamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Dodajemy 3 liście laurowe i 3 ziarenka ziela angielskiego. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut.
  • 2. Kapustę kiszoną wrzucamy do drugiego garnka, zalewamy odrobiną wody i gotujemy około 15 minut.
  • 3. Kiełbasę kroimy w półtalarki, obsmażamy wraz z cebulką na patelni. Kiełbasa powinna być mocno przyrumieniona. Kiełbasę odkładamy do miski.
  • 4. Szynkę wieprzową kroimy w większą kostkę, żeberka na pojedyńcze kostki. Następnie wrzucamy je na patelnię po kiełbasie. Podsmażamy i mocno rumienimy. doprawiamy solą i pieprzem.
  • 5. Ugotowaną białą kapustę łączymy z kapustą kiszoną. Dodajemy uprzednio przygotowaną szynkę, kiełbasę i żeberka. Całość zalewamy winem. Dorzucamy liście laurowe, ziela angielskie i pieprz. Całość gotujemy na małym ogniu przez 2 godziny. Od czasu do czasu mieszając.
  • 6. Po około 1,5 godziny dorzucamy suszone grzyby, dodajemy kminek, przyprawę do bigosu oraz paprykę w proszku. Całość mieszamy i dodajemy przecier pomidorowy. Na sam koniec gotowania dodajemy łyżkę masła.
  • 7. Bigos podajemy z ze świeżym pieczywem i masłem.
    SMACZNEGO

Porady

Najlepiej smakuje po kilku dniach. Powinno się codziennie bigos podgrzać i zamieszać. Smak tego bigosu jest warty czekania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwone wino Kapusta biała

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

4.45 (181 ocen)

Zdobywca nagrody

Bigos z karkówką

To może cię zainteresować