1.Kapustę białą szatkujemy. Wrzucamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Dodajemy 3 liście laurowe i 3 ziarenka ziela angielskiego. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut.
2.Kapustę kiszoną wrzucamy do drugiego garnka, zalewamy odrobiną wody i gotujemy około 15 minut.
3.Kiełbasę kroimy w półtalarki, obsmażamy wraz z cebulką na patelni. Kiełbasa powinna być mocno przyrumieniona. Kiełbasę odkładamy do miski.
4.Szynkę wieprzową kroimy w większą kostkę, żeberka na pojedyńcze kostki. Następnie wrzucamy je na patelnię po kiełbasie. Podsmażamy i mocno rumienimy. doprawiamy solą i pieprzem.
5.Ugotowaną białą kapustę łączymy z kapustą kiszoną. Dodajemy uprzednio przygotowaną szynkę, kiełbasę i żeberka. Całość zalewamy winem. Dorzucamy liście laurowe, ziela angielskie i pieprz. Całość gotujemy na małym ogniu przez 2 godziny. Od czasu do czasu mieszając.
6.Po około 1,5 godziny dorzucamy suszone grzyby, dodajemy kminek, przyprawę do bigosu oraz paprykę w proszku. Całość mieszamy i dodajemy przecier pomidorowy. Na sam koniec gotowania dodajemy łyżkę masła.
7.Bigos podajemy z ze świeżym pieczywem i masłem.
SMACZNEGO
Porady
Najlepiej smakuje po kilku dniach. Powinno się codziennie bigos podgrzać i zamieszać. Smak tego bigosu jest warty czekania.
Komentarze