Bigos

  • wyświetlono: 492 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Bigos na czerwonym wytrawnym winie. Najlepiej smakuje po kilku dniach ;)

20181014_173140
  • 15 porcje
  • 180min
  • Łatwy

Składniki

1 kg kapusty białej
0,5 kg kapusty kiszonej
1 kg szynki wieprzowej
0,5 kg żeberek
1 kg dobrej kiełbasy
1 cebula
1 przecier pomidorowy (210 gram)
0,5 opakowania przyprawy do bigosu
0,5 łyżeczki kminku
papryka wędzona w proszku
sól świeżo zmielona
15 ziaren pieprzu czarnego
6 liści laurowych
10 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka masła
400 ml czerwonego wytrawnego wina
5 suszonych prawdziwków

Sposób przygotowania przepisu:

Bigos

  • 1. Kapustę białą szatkujemy. Wrzucamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Dodajemy 3 liście laurowe i 3 ziarenka ziela angielskiego. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut.
  • 2. Kapustę kiszoną wrzucamy do drugiego garnka, zalewamy odrobiną wody i gotujemy około 15 minut.
  • 3. Kiełbasę kroimy w półtalarki, obsmażamy wraz z cebulką na patelni. Kiełbasa powinna być mocno przyrumieniona. Kiełbasę odkładamy do miski.
  • 4. Szynkę wieprzową kroimy w większą kostkę, żeberka na pojedyńcze kostki. Następnie wrzucamy je na patelnię po kiełbasie. Podsmażamy i mocno rumienimy. doprawiamy solą i pieprzem.
  • 5. Ugotowaną białą kapustę łączymy z kapustą kiszoną. Dodajemy uprzednio przygotowaną szynkę, kiełbasę i żeberka. Całość zalewamy winem. Dorzucamy liście laurowe, ziela angielskie i pieprz. Całość gotujemy na małym ogniu przez 2 godziny. Od czasu do czasu mieszając.
  • 6. Po około 1,5 godziny dorzucamy suszone grzyby, dodajemy kminek, przyprawę do bigosu oraz paprykę w proszku. Całość mieszamy i dodajemy przecier pomidorowy. Na sam koniec gotowania dodajemy łyżkę masła.
  • 7. Bigos podajemy z ze świeżym pieczywem i masłem.
    SMACZNEGO

Porady

Najlepiej smakuje po kilku dniach. Powinno się codziennie bigos podgrzać i zamieszać. Smak tego bigosu jest warty czekania.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

czerwone winokapusta białabigoskuchnia polskapolskie daniekapusta koszona

Komentarze

Podobne przepisy

bigos

Dodane przez: karinzgr

Bigos

Przepisów na bigos jest wiele,...

Bigos

Dodane przez: MarzenaM

Bigos

Taki oto bigos z różnych przepisów...

Bigos

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Bigos

Pomimo tego, że kuchnia polska...

bigos

Dodane przez: Cynamonowy Pył

Bigos

Bigos jest bardzo wdzięczną potrawą...

Bigos w moim wykonaniu:)

Dodane przez: KasiaAsia

Bigos

Przepis na ten bigos podała mi...

bigos

Dodane przez: aliss06

bigos

nie ma to jak bigos mojej mamy,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE