Babeczki serowe z masą krówkową lub powidłem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zimną margarynę posiekać drobno z mąką, następnie dodajemy śmietanę, ocet, cukier puder i żółtka. Następnie szybko zagniatamy ciasto, porcjujemy i schładzamy je około pół godziny w lodówce. Zimne ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim nasmarowane tłuszczem foremki do babeczek. Pieczemy je około 15 min w 180’C. Wyjmujemy je z foremek dopiero jak wystygną.
2.Masło roztapiamy na niewielkim ogniu w rondelku. Do przestudzonego dodajemy ser, mieszamy, następnie dodajemy cukier i jajka. Cały czas gotujemy dokładnie mieszając (użyłam przez chwilę miksera). Pod koniec dodać budyń nieprzerwanie mieszając na małym ogniu. Gdy masa zgęstnieje odstawiamy do ostudzenia.
3.Do każdej babeczki wkładamy około łyżeczkę masy krówkowej lub powidła i na to nakładamy szprycą lekko ciepłą masę serową. Dekorujemy np. płatkami czekolady.
Komentarze