Babeczki serowe z masą krówkową lub powidłem

5 (153 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Deser na jeden kęs. Bardzo proste w wykonaniu i smaczne.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto
    1/2 kg mąki pszennej
    1 łyżka octu
    ¾ szklanki cukru pudru
    ½ kostki margaryny Kasia
    4 łyżki kwaśnej śmietany
    3 żółtka

    Masa serowa
    50 dkg zmielonego sera białego
    ¾ szklanki cukru pudru
    2 jajka
    1 budyń waniliowy/śmietankowy
    10 dkg masła

    Masa krówkowa lub powidło
    Czekoladowe płatk do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (153 ocen)

Babeczki serowe z masą krówkową lub powidłem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zimną margarynę posiekać drobno z mąką, następnie dodajemy śmietanę, ocet, cukier puder i żółtka. Następnie szybko zagniatamy ciasto, porcjujemy i schładzamy je około pół godziny w lodówce. Zimne ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim nasmarowane tłuszczem foremki do babeczek. Pieczemy je około 15 min w 180’C. Wyjmujemy je z foremek dopiero jak wystygną.
  • 2. Masło roztapiamy na niewielkim ogniu w rondelku. Do przestudzonego dodajemy ser, mieszamy, następnie dodajemy cukier i jajka. Cały czas gotujemy dokładnie mieszając (użyłam przez chwilę miksera). Pod koniec dodać budyń nieprzerwanie mieszając na małym ogniu. Gdy masa zgęstnieje odstawiamy do ostudzenia.
  • 3. Do każdej babeczki wkładamy około łyżeczkę masy krówkowej lub powidła i na to nakładamy szprycą lekko ciepłą masę serową. Dekorujemy np. płatkami czekolady.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować