Babeczki z masą krówkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Żółtka utrzeć z odrobina cukru ok.2-3 łyżkami na puszystą masę. Mąkę, masło, śmietanę i pozostały cukier puder wymieszać z proszkiem do pieczenia i dokładnie zagnieść z utartymi żółtkami na jednolitą masę. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na folii spożywczej, nadając im kształt kół. Zawinąć je szczelnie w folię, schłodzić w lodówce ok 1h. Następnie wyciąć kółka nieco większe niż foremki, wylepić malutkie foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 10-12 minut, aż ładnie się zarumienią.
2. krem krówkowy: Masło zmiksować na puszystą masę, a następnie dodawać do niego po łyżce masy krówkowej tak długo miksując, aż skończy się całkowicie. Krem chłodzimy przez około 30 minut w lodówce, a po tym czasie wyjmujemy go, wkładamy do rękawa cukierniczego lub do szprycy i wyciskamy krem do ostudzonych babeczek.
gotowe babeczki dekorujemy orzechami/migdałami.
Porady
zamiast masy krówkowej babeczki mozemy serwować z czymkolwiek świeże owoce, konfitury , masy budyniowe, zalane galaretka itp...
Komentarze