Babeczki z masą krówkową

4.49 (174 ocen)

  • 2 godz.

Przepis wygrzebany z szuflady babci...

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 żółtka,
    10 dag cukru pudru
    40 dag mąki,
    15 dag masła,
    łyżka śmietany 16 lub 18%,
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    krem korówkowy:
    1 puszka masy krówkowej,
    ½ kostki masła
    orzechy/migdały do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.49 (174 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babeczki z masą krówkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Żółtka utrzeć z odrobina cukru ok.2-3 łyżkami na puszystą masę. Mąkę, masło, śmietanę i pozostały cukier puder wymieszać z proszkiem do pieczenia i dokładnie zagnieść z utartymi żółtkami na jednolitą masę. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na folii spożywczej, nadając im kształt kół. Zawinąć je szczelnie w folię, schłodzić w lodówce ok 1h. Następnie wyciąć kółka nieco większe niż foremki, wylepić malutkie foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 10-12 minut, aż ładnie się zarumienią.
    2. krem krówkowy: Masło zmiksować na puszystą masę, a następnie dodawać do niego po łyżce masy krówkowej tak długo miksując, aż skończy się całkowicie. Krem chłodzimy przez około 30 minut w lodówce, a po tym czasie wyjmujemy go, wkładamy do rękawa cukierniczego lub do szprycy i wyciskamy krem do ostudzonych babeczek.
    gotowe babeczki dekorujemy orzechami/migdałami.

Porady

zamiast masy krówkowej babeczki mozemy serwować z czymkolwiek świeże owoce, konfitury , masy budyniowe, zalane galaretka itp...

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować