Jaglane tortille z warzywami

4.48 (155 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna odmiana dla tradycyjnych naleśników bądź tortilli.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Tortille:
    1 jajo,
    2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
    30 ml oleju
    1 szklanka mleka lub wody
    Szczypta soli
    Tłuszcz do wysmarowania patelni
    Farsz:
    10 pomidorków koktajlowych
    Ogórek zielony
    Cebula czerwona
    Mix sałat lub ulubiona sałata np. rucola
    200 gram obsmażonego kurczaka w kawałkach
    Sos dyniowo-pomidorowy lub ketchup
Wystaw ocenę:

4.48 (155 ocen)

Jaglane tortille z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na tortille wsypać do jednej miski, zmiksować blenderem na gładką masę. Ciasto powinno mieć konsystencję jak ciasto na naleśniki, jeżeli jest zbyt gęste to dodać troszkę wody lub mleka.
  • 2. Na rozgrzaną patelnie posmarowaną tłuszczem nalewamy jedną łyżkę wazową ciasta, rozlewamy po całej patelni na grubość ok 3 mm (patelni o śr. 28cm) i smażymy na małym ogniu ok 3 minut z każdej strony do złocistego koloru.
  • 3. Na jedną połówkę naleśnika nakładamy trochę sałaty, pomidorków, ogórka i cebulki, oraz kurczaka. Przykrywamy drugą połową naleśnika. Podajemy z sosem dyniowo-pomidorowym lub ketchupem.

Porady

Przekręcamy tortille dopiero, gdy dobrze się zrumieni z jednej strony, unikniemy przerwania placka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tortilla Kasza jaglana Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować