Maksymalne wykorzystywanie wszystkich części produktów i szanowanie a nie marnowanie jedzenia to zasady, które przekazuje dzieciom z pokolenia na pokolenie każda matka i babcia. My również staramy się wynajdywać coraz to nowe sposoby na dania, pozwalające zużyć w kuchni wszelkie resztki i przy okazji – zaoszczędzić pieniądze. Oto pomysł na tanią i smaczną bazę do zup. Będziecie zachwyceni.
Jak wykorzystać resztki warzyw i owoców w kuchni?
W każdej kuchni podczas przygotowywania potraw powstają odpadki. Jednak zanim kolejny raz wrzucicie je do śmieci czy na kompost, wypróbujcie nasz patent. Zbierajcie obierki po warzywach i owocach i wkładajcie do zamrażalnika. Kiedy uzbiera się odpowiednia ilość, przygotujcie z nich bulion – będziecie zaskoczeni, jak intensywna w smaku i wspaniała wyjdzie wam ta zupa.
Przepis na bulion z obierek
Jakie obierki i resztki będą idealnymi składnikami waszego bulionu? Z pewnością zbierajcie:
- łupinki ząbków czosnku;
- obierki ziemniaków (te lepiej przechowywać w lodówce, nie zamrażać);
- obierki marchewki;
- końcówki i obierki pietruszki;
- obierki selera;
- łuski cebuli;
- liście kapusty;
- zwiędłe części natki pietruszki czy koperku.
Wszystko warto gotować na wolnym ogniu, doprawić, jak lubicie po swojemu i bulion lub baza dowolnej pysznej, rozgrzewającej zupy gotowa.
Komentarze