Maksymalne wykorzystywanie wszystkich części produktów i szanowanie a nie marnowanie jedzenia to zasady, które przekazuje dzieciom z pokolenia na pokolenie każda matka i babcia. My również staramy się wynajdywać coraz to nowe sposoby na dania, pozwalające zużyć w kuchni wszelkie resztki i przy okazji – zaoszczędzić pieniądze. Oto pomysł na tanią i smaczną bazę do zup. Będziecie zachwyceni.

Jak wykorzystać resztki warzyw i owoców w kuchni? 

W każdej kuchni podczas przygotowywania potraw powstają odpadki. Jednak zanim kolejny raz wrzucicie je do śmieci czy na kompost, wypróbujcie nasz patent. Zbierajcie obierki po warzywach i owocach i wkładajcie do zamrażalnika. Kiedy uzbiera się odpowiednia ilość, przygotujcie z nich bulion – będziecie zaskoczeni, jak intensywna w smaku i wspaniała wyjdzie wam ta zupa.

Przepis na bulion z obierek

Jakie obierki i resztki będą idealnymi składnikami waszego bulionu? Z pewnością zbierajcie:

  • łupinki ząbków czosnku;
  • obierki ziemniaków (te lepiej przechowywać w lodówce, nie zamrażać);
  • obierki marchewki;
  • końcówki i obierki pietruszki;
  • obierki selera;
  • łuski cebuli;
  • liście kapusty;
  • zwiędłe części natki pietruszki czy koperku.

Wszystko warto gotować na wolnym ogniu, doprawić, jak lubicie po swojemu i bulion lub baza dowolnej pysznej, rozgrzewającej zupy gotowa.