Połową sukcesu jest zakup dobrego mięsa. Druga część to jego odpowiednie przygotowanie. Czasami drobne detale potrafią zdecydować o tym, czy wyjdzie ono bardzo smaczne, czy może całkiem zwyczajne. Kruche, delikatne i soczyste mięso przygotujecie, jeśli skorzystacie z poniższego triku. Efekt będzie naprawdę znakomity.

Jak przygotować kruche i delikatne mięso?

Zanim zaczniecie smażyć, piec lub dusić mięso, zadbajcie o jego zamarynowanie. Zyska ono wtedy zarówno głębszy smak, jak i lepszą konsystencję. Sekret idealnego mięsa tkwi w jednym składniku marynaty – każdy z was ma w kuchni ten produkt. Chodzi o herbatę.

Namoczenie mięsa w zwykłej, czarnej herbacie sprawi, że będzie ono dosłownie rozpływać się w ustach. Przygotowanie takiej herbacianej marynaty jest bardzo proste. Musicie przyrządzić jedynie mocny napar i dodać do niego kilka składników (wedle własnego uznania), np. cukier, sól, miód lub piwo. Pamiętajcie jednak, że napar herbaciany musi przestygnąć, zanim umieścicie w nim mięso (nie wkładajcie go do wrzątku).

Owoc, który błyskawicznie zmiękczy mięso

Jeśli chcecie przyspieszyć obróbkę mięsa i sprawić, by stało się ono kruche – dodajcie do niego papaję. W tym egzotycznym owocu zawarty jest enzym zwany papainą. Rozkłada on twarde włókna, dzięki czemu mięso fantastycznie zmięknie.

Możecie do tego użyć kawałka świeżego owocu lub pulpy oraz soku z papai. W niektórych sklepach dostaniecie też czystą papainę w postaci proszku lub płynu.