Makaron stanowi podstawę wielu dań, jednak jego gotowanie może kojarzyć się ze żmudnym procesem, który tylko zabiera czas. Okazuje się, że można go przygotować bez użycia wody. Co więcej, tak przyrządzony makaron smakuje o niebo lepiej. Gdy spróbujecie makaronu zrobionego według tego nowoczesnego patentu, nie wrócicie już do starego zwyczaju gotowania go w wodzie.

Jak ugotować makaron bez wody?

Czy da się całkowicie zrezygnować z użycia wody podczas gotowania makaronu? Choć wydaje się to nierealne, to bez trudu przygotujecie makaron właśnie w ten sposób. Co prawda, nie wykorzystacie tego patentu do zrobienia wszystkich potraw, jednak idealnie sprawdzi się przy większości dań.

Cały sekret tkwi w tym, żeby wodę zastąpić płynem, z którym będziecie podawać makaron. Oznacza to, że od razu będzie on mógł się gotować w zupie lub sosie. Dzięki temu jego smak będzie naprawdę wyśmienity, a konsystencja – idealna. Dodatkowo do zupy lub sosu przejdzie skrobia z gotowanego makaronu, co sprawi, że potrawa będzie gęstsza.

Kolejny sposób na ekspresowy makaron

Zamiast gotować makaron, możecie przygotować go też na patelni z zimną wodą. Ze względu na niską temperaturę, makaron nie poskleja się ze sobą na samym początku. Na koniec uzyskacie perfekcyjnie ugotowana pastę, a powstałą ciecz możecie użyć jako bazę do wszelkiego rodzaju sosów.

Wsypcie makaron na patelnię, a następnie zalejcie go zimną wodą (od 1 do 2 litrów). Później podkręćcie temperaturę i od czasu do czasu mieszajcie. Po około 10 minutach makaron będzie gotowy. Wchłonie on również większość wody.