Fasolka po bretońsku za każdym razem smakuje u mnie w domu podobnie. Mam swój sprawdzony (na domownikach również) zestaw przypraw i mięsną wkładkę, która smakuje wszystkim. Czasami jednak i to, co najlepsze, może się w końcu znudzić. Fasolka po bretońsku to u nas po prostu biała, ugotowana fasola Jaś w sosie pomidorowym z dodatkiem boczku wędzonego i kawałka kiełbasy jałowcowej, która sprawia, że danie pachnie jak z kociołka na ognisku. Tym razem jednak akurat jej nie było. W lodówce miałam za to zapas boczku surowego i paprykę, w spiżarni suchego Jasia, a w głowie świetny pomysł na ich połączenie.
Fasolka w sosie gulaszowym - moje odkrycie roku
Sposób przygotowania fasolki po węgiersku niewiele różni się od tego, jak robi się fasolkę bretońską, ale diabeł tkwi w szczegółach - przyprawach. Skoro danie ma nawiązywać do gulaszu, niezbędna jest tu węgierska pasta gulaszowa, sprzedawana w charakterystycznej tubce. Tego nie pomijajcie.
Nie zapomnijcie też o świeżej papryce. Wystarczą 2: słodka czerwona i żółta. Zielona, nieduża, również zapewni ciekawy, dymny i lekko gorzkawy efekt. Ten posmak zbalansuje jednak dodatek cukru i koncentratu pomidorowego. O mielonej słodkiej papryce i chili nie trzeba nawet wspominać - są niezbędne.
Spośród standardowych przypraw dodajcie do fasolki cząber (nada mięsny smak), oregano, pikantną czarnuszkę, pieprzną gorczycę oraz koniecznie odświeżającą bazylię. To tylko propozycja - jeśli czegoś nie macie, kombinujcie lub zastąpcie swoimi pewniakami.
Fasolka po węgiersku - przepis
Składniki:
- 250 g suchej fasoli piękny Jaś
- 300 g boczku surowego
- 200 g koncentratu pomidorowego
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 papryczki chili
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka węgierskiej pasty paprykowej gulaszowej
- po 1 szczypcie cukru, czosnku granulowanego, cząbru, oregano, czarnuszki, białej gorczycy, bazylii i czarnuszki
- 1 liść laurowy
- sól do smaku
Dodatkowo: olej do smażenia lub duszenia.
Sposób przygotowania:
- Namoczcie na noc suchą fasolę.
- Kolejnego dnia odsączcie, przepłuczcie, odcedźcie i przełóżcie do garnka. Zalejcie świeżą wodą, posólcie i gotujcie do miękkości.
- W międzyczasie pokrójcie w kostkę cebulę i zeszklijcie ją na niewielkiej ilości oleju w garnku z grubym dnem.
- Dodajcie do cebuli marchewkę pokrojoną w kostkę, drobno pokrojoną paprykę, drobno pokrojony boczek i przesmażcie, mieszając, przez ok. 3 minuty.
- Dodajcie do garnka czosnek posiekany w plasterki, koncentrat pomidorowy i przyprawy, wymieszajcie i gotujcie wszystko ok. 15 minut.
- Spróbujcie, ewentualnie doprawcie i podawajcie z białym pieczywem lub bułeczką.
Komentarze