Fasolka po bretońsku za każdym razem smakuje u mnie w domu podobnie. Mam swój sprawdzony (na domownikach również) zestaw przypraw i mięsną wkładkę, która smakuje wszystkim. Czasami jednak i to, co najlepsze, może się w końcu znudzić. Fasolka po bretońsku to u nas po prostu biała, ugotowana fasola Jaś w sosie pomidorowym z dodatkiem boczku wędzonego i kawałka kiełbasy jałowcowej, która sprawia, że danie pachnie jak z kociołka na ognisku. Tym razem jednak akurat jej nie było. W lodówce miałam za to zapas boczku surowego i paprykę, w spiżarni suchego Jasia, a w głowie świetny pomysł na ich połączenie.

Fasolka w sosie gulaszowym - moje odkrycie roku

Sposób przygotowania fasolki po węgiersku niewiele różni się od tego, jak robi się fasolkę bretońską, ale diabeł tkwi w szczegółach - przyprawach. Skoro danie ma nawiązywać do gulaszu, niezbędna jest tu węgierska pasta gulaszowa, sprzedawana w charakterystycznej tubce. Tego nie pomijajcie.

Nie zapomnijcie też o świeżej papryce. Wystarczą 2: słodka czerwona i żółta. Zielona, nieduża, również zapewni ciekawy, dymny i lekko gorzkawy efekt. Ten posmak zbalansuje jednak dodatek cukru i koncentratu pomidorowego. O mielonej słodkiej papryce i chili nie trzeba nawet wspominać - są niezbędne. 

Spośród standardowych przypraw dodajcie do fasolki cząber (nada mięsny smak), oregano, pikantną czarnuszkę, pieprzną gorczycę oraz koniecznie odświeżającą bazylię. To tylko propozycja - jeśli czegoś nie macie, kombinujcie lub zastąpcie swoimi pewniakami. 

Fasolka po węgiersku - przepis 

Składniki:

  • 250 g suchej fasoli piękny Jaś
  • 300 g boczku surowego
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka węgierskiej pasty paprykowej gulaszowej
  • po 1 szczypcie cukru, czosnku granulowanego, cząbru, oregano, czarnuszki, białej gorczycy, bazylii i czarnuszki
  • 1 liść laurowy
  • sól do smaku

Dodatkowo: olej do smażenia lub duszenia.

Sposób przygotowania:

  1. Namoczcie na noc suchą fasolę. 
  2. Kolejnego dnia odsączcie, przepłuczcie, odcedźcie i przełóżcie do garnka. Zalejcie świeżą wodą, posólcie i gotujcie do miękkości. 
  3. W międzyczasie pokrójcie w kostkę cebulę i zeszklijcie ją na niewielkiej ilości oleju w garnku z grubym dnem. 
  4. Dodajcie do cebuli marchewkę pokrojoną w kostkę, drobno pokrojoną paprykę, drobno pokrojony boczek i przesmażcie, mieszając, przez ok. 3 minuty. 
  5. Dodajcie do garnka czosnek posiekany w plasterki, koncentrat pomidorowy i przyprawy, wymieszajcie i gotujcie wszystko ok. 15 minut. 
  6. Spróbujcie, ewentualnie doprawcie i podawajcie z białym pieczywem lub bułeczką.