REKLAMA

Kiełbasa jałowcowa

wyświetlono: 907 | dodany do książki kucharskiej: 4 | polecenia: 0

Kiełbasa jałowcowa, wędzona metodą garnkową.

opublikowany: 25.08.2020
Udostępnij Pinterest
  • dla 8 osób
  • 60 godz.
  • Średni

Składniki:

  • Surowiec (2,13 kg):

    Szynka kl.I- 59 dag
    Łopatka- 53 dag
    Boczek- 48 dag
    Wołowina- 53 dag

    Przyprawy:

    Peklosól- 18 g/kg
    przyprawa do jałowcowej 8g/kg farszu
    jałowiec mielony 1 g/kg
    pieprz ziołowy 1 g/kg
    czosnek świeży 8 g/kg
    Woda- 5 %
    Jelita wieprzowe
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Kiełbasa jałowcowa. 1. Mięso z szynki kroimy w centymetrową kostkę, pozostałe w 3 centymetrową kostkę. Każdy rodzaj mięsa mieszamy z odpowiednią ilością peklosoli i umieszczamy w oddzielnych pojemnikach. Peklujemy 48 godzin w temperaturze 6 stopni Celsjusza. Po czasie peklowania rozdrabniamy wołowinę przez sitko 2 mm, łopatkę przez sitko 13 mm, boczek przez sitko 10 mm, a szynkę pozostawiamy pokrojoną w centymetrową kostkę. Dodajemy 100 ml wody oraz wszystkie przyprawy. Całość dobrze wyrabiamy do osiągnięcia odpowiedniej kleistości i odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie ponownie wyrabiamy dodając troszkę wody i nadziewamy w jelita robiąc krążki. Kiełbasę osuszamy w temperaturze pokojowej przez kilka godzin, najlepiej przez noc.Można osuszyć wentylatorem po godzinie z każdej strony. Kiełbasa do wędzenia w garnku musi być dobrze osuszona. Osuszoną kiełbasę wędzimy 3 godziny w temperaturze 55-60 stopni Celsjusza. Podpiekamy w temperaturze 80-85 stopni przez 30 minut w piekarniku z termoobiegiem. Kiełbasę podsuszamy w temperaturze pokojowej z obiegiem powietrza.

    Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: luna19 luna19

Szynka jałowcowa

Szyneczka na świąteczny stół

kategoria: Dania główne opublikowany: 21.04.2014 | wyświetlono: 456 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: czarrna DSC_2816

Karkówka jałowcowa

Pyszna z grilla :)

kategoria: Dania główne opublikowany: 07.06.2015 | wyświetlono: 381 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: weronika63 logo

Kiełbasa szynkowa

Kiełbasa szynkowa, wędzona, parzona, idealna do kanapek. Wędzona metodą w garnku na zrębkach olcha/buk.

kategoria: Wędliny opublikowany: 08.01.2020 | wyświetlono: 940 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE