Kiełbasa jałowcowa

  • wyświetlono: 225 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Kiełbasa jałowcowa, wędzona metodą garnkową.

logo
  • 8 porcje
  • 3600min
  • Średni

Składniki

Surowiec (2,13 kg):

Szynka kl.I- 59 dag
Łopatka- 53 dag
Boczek- 48 dag
Wołowina- 53 dag

Przyprawy:

Peklosól- 18 g/kg
przyprawa do jałowcowej 8g/kg farszu
jałowiec mielony 1 g/kg
pieprz ziołowy 1 g/kg
czosnek świeży 8 g/kg
Woda- 5 %
Jelita wieprzowe

Sposób przygotowania przepisu:

Kiełbasa jałowcowa

  • Kiełbasa jałowcowa.1. Mięso z szynki kroimy w centymetrową kostkę, pozostałe w 3 centymetrową kostkę. Każdy rodzaj mięsa mieszamy z odpowiednią ilością peklosoli i umieszczamy w oddzielnych pojemnikach. Peklujemy 48 godzin w temperaturze 6 stopni Celsjusza. Po czasie peklowania rozdrabniamy wołowinę przez sitko 2 mm, łopatkę przez sitko 13 mm, boczek przez sitko 10 mm, a szynkę pozostawiamy pokrojoną w centymetrową kostkę. Dodajemy 100 ml wody oraz wszystkie przyprawy. Całość dobrze wyrabiamy do osiągnięcia odpowiedniej kleistości i odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie ponownie wyrabiamy dodając troszkę wody i nadziewamy w jelita robiąc krążki. Kiełbasę osuszamy w temperaturze pokojowej przez kilka godzin, najlepiej przez noc.Można osuszyć wentylatorem po godzinie z każdej strony. Kiełbasa do wędzenia w garnku musi być dobrze osuszona. Osuszoną kiełbasę wędzimy 3 godziny w temperaturze 55-60 stopni Celsjusza. Podpiekamy w temperaturze 80-85 stopni przez 30 minut w piekarniku z termoobiegiem. Kiełbasę podsuszamy w temperaturze pokojowej z obiegiem powietrza.

    Smacznego !!!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

wędlinydomowe_wyrobydomowe_wędlinyswojskie_kiełbasykiełbasa_jałowcowa

Komentarze

Podobne przepisy

Kiełbasa swojska, cienka .

Dodane przez: weronika63

Kiełbasa swojska, cienka

Bardzo smaczna kiełbasa. Kiełbasa...

Hiszpańska kiełbasa chorizo, bardzo ostra.

Dodane przez: weronika63

Hiszpańska kiełbasa chorizo, bardzo ostra

Bardzo ostra hiszpańska kiełbasa...

Biała kiełbasa do żurku.

Dodane przez: weronika63

Biała kiełbasa do żurku

Biała kiełbasa wieprzowa zrobiona...

Biała kiełbasa z ćwiartek kurczaka.

Dodane przez: weronika63

Biała kiełbasa z ćwiartek kurczaka

Najsmaczniejsza biała kiełbasa...

Smacznego :)

Dodane przez: PawelPaw

Polska Swojska Kiełbasa

W dzisiejszych czasach tradycja...

Biała Kiełbasa

Dodane przez: Nina80

biała kiełbasa

Idealna do Wielkanocnego Żurku,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE