Okazało się to zdecydowanie prostsze, niż myślałam 30 lat temu. Andruty można przekładać dowolną masą: kajmakową, kremem śmietankowo-owocowym oraz kakaowym na mleku w proszku. Suche wafle tortowe same w sobie, bez nadzienia, również nadają się do chrupania jako przekąska. Bardzo lubię to robić. Przekładane kremem pischingery czy wafelki z kremem śmietankowo-owocowym to jednak niejedyne, co można z nich wyczarować. 

Co można zrobić z wafli tortowych?

Suche wafle możecie przekładać lodami lub kremem mascarpone, tworząc w ten sposób domowe, mleczne „kanapki” na zimno. Z wafli tortowych zrobicie też roladę bez pieczenia. Wystarczy je nawilżyć, nakładając na nie czystą, zwilżoną ściereczkę, a następnie nadziać i zawinąć. Taki zabieg je zmiękczy, ale jednocześnie nie nie porwą się podczas zawijania. Wafelki z kremem owocowym to miła, odświeżona odmiana od kakaowych i kajmakowych, mocno słodzonych wersji, które dla niektórych mogą być mdłe.

Jak zrobić wafelki z kremem?

Wafelki z kremem owocowym zrobicie na bazie masy maślano-śmietankowej z galaretką. Były one popularne zwłaszcza w latach 90. - pamiętam ich pachnące stosiki w osiedlowych supermarketach. Domowe wafle z nadzieniem owocowym mają jednak przewagę nad sklepowymi. Wiadomo, co dokładnie znajduje się w ich składzie. Dodatkowo wcale nie są czasochłonne czy skomplikowane do przygotowania. Postanowiłam zabawić się w jedną z naszych podwórkowych „babć” i zrobić je sama. Cofnęłam się w czasie o 30 lat.

Roztopiłam masło z cukrem, a następnie wymieszałam ze śmietaną i od razu zdjęłam z ognia. Do śmietankowo-maślanej masy dodałam galaretkę, wystudziłam, przełożyłam nimi andruty. Potem zrobiłam tak, jak mama z Pischingerem - owinęłam folią, obciążyłam deseczką i tomem encyklopedii PWN na 2-3 godziny. Po upływie tego czasu pokroiłam. Do przygotowania kremu użyłam galaretki malinowej, ale jeśli chcecie, możecie podzielić masę śmietankowo-maślaną na pół i każdą połowę wzbogacić galaretką o innym smaku. 

Przepis na wafelki z kremem owocowym 

Składniki:

  • 1 opakowanie wafli tortowych
  • 300 g masła
  • 400 g śmietany 18%
  • 6 łyżek cukru
  • 4 galaretki malinowe

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuśćcie w rondelku masło z cukrem. 
  2. Zmniejszcie ogień do minimum, dodajcie śmietanę i wymieszajcie. Zdejmijcie od razu garnek z ognia - masa nie może się zagotować.
  3. Wsypcie do masy galaretkę, wymieszajcie i odłóżcie do wystudzenia.
  4. Gdy masa będzie już chłodna, posmarujcie nią wafle i złóżcie - w tyle warstw, ile chcecie.
  5. Zawińcie wafle w folię spożywczą lub aluminiową, połóżcie na nich deseczkę i obciążcie garnkiem z wodą lub ciężką książką.
  6. Po 2-3 godzinach zdejmijcie folię, pokrójcie wafle i podawajcie.