Sezamki bez cukru w mojej wersji tak naprawdę cukier zawierają, ale nie jest to cukier kryształ, a z owoców. Chyba każdy (nawet osoby, które postanawiają stracić kilka kilogramów) od czasu do czasu daje się na nie skusić. Wystarczą 2 sztuki i opakowanie sezamu, by wyczarować porcję słodkości na cały tydzień. Gdy podzielicie sobie upieczone sezamki na porcje, okaże się, że możecie takie słodycze jeść przez cały tydzień, w niewielkich porcjach i to bez wyrzutów sumienia. Chrupanie sezamków wciąga. 

Jak zrobić sezamki bez cukru?

Sezamki bez cukru to bardzo prosty przepis. Jeśli znacie i robiliście orzechowe ciasteczka z bakaliami z dodatkiem piany z białek i miodu, ten deser również nie sprawi wam problemu. Wystarczy rozgnieść 2 banany i wymieszać je z dużą ilością sezamu - im więcej, tym lepiej. Z takiej masy trzeba uformować prostokątne ciasteczka o kształcie sezamków lub okrągłe i upiec. Nie da się w tej recepturze nic zepsuć. Banany i sezam mam zawsze w domu, więc nie mam wymówki, gdy ktoś mnie o nie poprosi. 

W czym bananowe sezamki są lepsze od zwykłych?

Banany, poza tym, że zawierają sporo cukru (w 100 g jest średnio 12 g cukru), mają też zdecydowanie więcej zalet. Banany mają też sporo sycącego błonnika i skrobię oporną, która wspiera codzienną pracę i mikroflorę bakterii w jelitach. Banany są też pełne potasu, który pomaga regulować ciśnienie krwi (poziom sodu) i zawierają sporo wzmacniającego magnezu. Mają też witaminy z grupy B cennych dla układu nerwowego oraz witaminę C. 

W 1 średnim bananie jest ok. 88 kalorii, ale im owoc jest dojrzalszy, tym większa kaloryczność. W przepisie mamy 2 dojrzałe sztuki, a oprócz tego 200 g sezamu. Jest to łącznie ponad 1200 kalorii, ale jeśli podzielicie się sezamkami z bliskimi, nie będzie problemu. Są one zresztą tak słodkie, że trudno też zjeść więcej niż 2-3 sztuki. Jasny sezam działa przeciwzapalnie i jest antyoksydantem, który spowalnia starzenie się organizmu i wpływa na kondycję skóry i włosów. Zawiera też sporo białka, błonnika, wartościowych kwasów tłuszczowych i minerałów, w tym magnezu, fosforu, potasu, wapnia i selenu. 

Przepis na bananowe sezamki bez cukru

Składniki:

  • 200 g sezamu
  • 2 dojrzałe banany

Sposób przygotowania:

  1. Rozgniećcie w misce banany. Dodajcie sezam i wymieszajcie razem na kleiste „ciasto”. 
  2. Wyłóżcie blaszkę papierem do pieczenia. Nabierajcie łyżką po porcji masy, wyróbcie kulkę i lekko spłaszczcie ją w dłoniach na „ciasteczko”.*
  3. Rozłóżcie sezamki na blaszce w odstępach. 
  4. Rozgrzejcie piekarnik do temp. 180 st. C. Pieczcie sezamki przez ok. 20-25 minut. 

*Możecie też pokroić masę na prostokątne, płaskie „batoniki” jak klasyczne sezamki. 

Jeśli chcecie, możecie rozpuścić gorzką czekoladę w kąpieli wodnej i polać nią gotowe ciasteczka. Sezamki bez cukru świetnie pasują do małej czarnej.