Czasy, gdy furorę robił wjeżdżający na stół biszkopt przełożony kremem i udekorowany owocami, czekoladą lub galaretką, już minęły. Świat cukierniczy ogarnęła moda na piętowe torty, w kolorach tęczy i bogato zdobione, które można zjeść w całości. W większości cukierni można zamówić torty z jadalnym nadrukiem lub w przeróżnych kształtach, imitujących realne przedmioty czy postaci. Coraz częściej pojawiają się też torty przestrzenne, które odzwierciedlając realny kształt przedmiotu, robią na wszystkich ogromne wrażenie. Ich wykonanie to prawdziwe wyzwanie, nie obejdzie się bez specjalnych narzędzi z przeróżnymi końcówkami do rzeźbienia, szpachelek, masy cukrowej i innych gadżetów.

Dzieci kochają takie wymyślne ciasta, a cukiernicy prześcigają się w powiększaniu oferty i wymyślaniu coraz to nowszych wzorów i kształtów. Torty zwierzątka, bajkowe postaci, samochody, lalki czy kwiatki podbijają serca najmłodszych, ale i tych starszych łasuchów. Sztuka cukiernicza rozwija się nie tylko jeśli chodzi o pomysły, ale także jeśli chodzi o surowce. Kolorowe barwniki, czekolada i cukier plastyczny, cukrowe ozdoby, dmuchane figurki z cukru zdobią torty, które aż żal kroić.

Wymyślny tort z pewnością sprawdzi się jako zwieńczenie imprezy dla dzieci. Mali goście będą zachwyceni, szczególnie jeśli tort będzie wpisywał się w tematykę przyjęcia lub będzie przedstawiał bajkowego bohatera. I wcale nie trzeba zamawiać takiego tortu w cukierni. Większość składników – masy cukrowe, lukry, barwniki, bez problemu można znaleźć w sklepach internetowych, a to, jaki tort i w jakim kształcie przygotujemy zależy jedynie od naszej inwencji twórczej. Ulepienie cukrowych dekoracji wymaga odrobiny sprawności manualnych, ale nie sprawia wielkiej trudności.