Olejek waniliowy to substancje aromatyzujące rozpuszczone w specjalnie dobranych olejach roślinnych. Ma on jednak mało przyjemny smak i zapach, jest mdły i słodkawy. Istnieje jednak domowy sposób przygotowania podobnego dodatku aromatyzującego do ciast i deserów, który nie tylko pięknie pachnie, ale i zrobiony jest z naturalnych składników.

Ekstrakt waniliowy, bo o nim mowa, pojawia się w wielu przepisach, szczególnie tych, pochodzących z blogów kulinarnych. Zrobienie go nie wymaga żadnego wysiłku, jedyne czego potrzebujem,y to wanilia w laskach oraz alkohol i szklana buteleczka lub słoiczek.

Laski wanilii przecinamy na pół i wzdłuż, ziarenek nie usuwamy, tylko wkładamy laski wanilii do słoiczka lub buteleczki. Wlewamy wódkę (może to być też rum lub brandy), tyle, by przykryła w całości wanilię. Na każde 100 ml wody przypada 1 laska wanilii. Zamykamy słoiczek i trzymamy w ciemnym i chłodnym miejscu, co jakiś czas energiczni potrząsając słoikiem.

Ekstrakt po tygodniu nabierze ciemniejszej barwy, lecz do użycia nadaje się dopiero po 2 miesiącach, kiedy to osiągnie pełny, bogaty aromat.

Jeśli zużyjemy część ekstraktu, można uzupełnić słoiczek alkoholem, można też dodać świeżą laskę wanilii, by aromat wzmocnić i wzbogacić.