Tradycyjne polskie zupy to przede wszystkim rosół, pomidorowa, ogórkowa i kapuśniak. Warto jednak od czasu do czasu sięgnąć po przepis na zapomnianą zupę. Będzie ona ciekawym urozmaiceniem, ale pozwoli też odkryć na nowo smaki, które królowały kiedyś w naszym kraju.
Zapomniana zupa – białczańska scyta
Białczańska zupa scyta przed laty często gościła na polskich stołach, a wiele osób kojarzy ją z kuchnią mamy lub babci. Choć na pierwszy rzut oka nie wydaje się niczym specjalnym, to smakuje naprawdę dobrze. Kiedyś nazywana była "zupą biedaków", ponieważ jest tania i składa się tylko z 4 składników.
Przepis na tę zapomnianą zupę pochodzi z Białki i to właśnie w tym regionie najczęściej się ją przyrządza. Danie to jest bardzo smaczne, dlatego idealnie sprawdzi się jako ekspresowy obiad dla całej rodziny.
Przepis na zapomnianą zupę
Potrzebne składniki:
- 1/2 główki kapusty
- 1,5 litra mleka
- 2 łyżki masła
- 1 kg ziemniaków.
Sposób przygotowania:
- Najpierw poszatkujcie grubiej pół główki kapusty;
- Następnie ugotujcie ją w wodzie zmieszanej z mlekiem;
- Odlejcie mieszankę z kapusty i ponownie zalejcie ją 1 litrem mleka;
- Gotujcie dalej, a później dodajcie dwie łyżki masła i ewentualnie odrobinę soli do smaku;
- Całość podawajcie z ziemniakami ugotowanymi oddzielnie.
Komentarze