Tradycyjne polskie zupy to przede wszystkim rosół, pomidorowa, ogórkowa i kapuśniak. Warto jednak od czasu do czasu sięgnąć po przepis na zapomnianą zupę. Będzie ona ciekawym urozmaiceniem, ale pozwoli też odkryć na nowo smaki, które królowały kiedyś w naszym kraju.

Zapomniana zupa – białczańska scyta

Białczańska zupa scyta przed laty często gościła na polskich stołach, a wiele osób kojarzy ją z kuchnią mamy lub babci. Choć na pierwszy rzut oka nie wydaje się niczym specjalnym, to smakuje naprawdę dobrze. Kiedyś nazywana była "zupą biedaków", ponieważ jest tania i składa się tylko z 4 składników.

Przepis na tę zapomnianą zupę pochodzi z Białki i to właśnie w tym regionie najczęściej się ją przyrządza. Danie to jest bardzo smaczne, dlatego idealnie sprawdzi się jako ekspresowy obiad dla całej rodziny.

Przepis na zapomnianą zupę

Potrzebne składniki:

  • 1/2 główki kapusty
  • 1,5 litra mleka
  • 2 łyżki masła
  • 1 kg ziemniaków.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw poszatkujcie grubiej pół główki kapusty;
  2. Następnie ugotujcie ją w wodzie zmieszanej z mlekiem;
  3. Odlejcie mieszankę z kapusty i ponownie zalejcie ją 1 litrem mleka;
  4. Gotujcie dalej, a później dodajcie dwie łyżki masła i ewentualnie odrobinę soli do smaku;
  5. Całość podawajcie z ziemniakami ugotowanymi oddzielnie.