Spożywanie wartościowych potraw to podstawa zachowania dobrej kondycji. Zwłaszcza we współczesnym świecie, kiedy nie mamy czasu na przygotowanie porządnego, zdrowego obiadu, prowadzimy siedzący tryb życia i często z braku siły po ciężkim dniu w pracy, zadowalamy się szybkim jedzeniem z torebki.
Dlatego powinniśmy starać się regularnie spożywać owoce, warzywa, produkty zbożowe oraz białko zawarte w rybach, drobiu, oliwie z oliwek, roślinach strączkowych. Za to unikać szkodliwych tłuszczów zwierzęcych, słodyczy i cukru.
Pamiętajmy o tym, że dieta powinna być różnorodna, abyśmy mieli możliwość dostarczania sobie wszelkich niezbędnych składników odżywczych, głównie witamin i minerałów. Tłuste jedzenie, niepoświęcanie wystarczającej ilości czasu na spożywanie posiłków, niejedzenie śniadań, podjadanie między głównymi posiłkami, późne sięganie po kolacje – to nasze główne grzechy.
To zrozumiałe, że często wolimy zaoszczędzić na czasochłonnym przygotowywaniu posiłków, wybierając czas spędzony z rodziną. Dlatego w każdą środę w „Zdrowej kuchni” podpowiadamy gdzie szukać zdrowia w różnych składnikach spożywczych i jakie właściwości mają poszczególne ryby, owoce, warzywa, mięsa i inne zjadane na co dzień produkty.
Przeczytaj co i jak warto jeść
Porcja witamin z ciepłych krajów
Na tropie najzdrowszej dziczyzny
Najlepszy czas na rozprawę z alergią
Jak wybrać pojemnik na żywność
5 sposobów jak ugasić pragnienie
Wady i zalety kawy zbożowej
Alkoholizm kobiet
Wady i zalety jasnego pieczywa
Wady i zalety ciemnego pieczywa
Komentarze