Spożywanie wartościowych potraw to podstawa zachowania dobrej kondycji. Zwłaszcza we współczesnym świecie, kiedy nie mamy czasu na przygotowanie porządnego, zdrowego obiadu, prowadzimy siedzący tryb życia i często z braku siły po ciężkim dniu w pracy, zadowalamy się szybkim jedzeniem z torebki.

Dlatego powinniśmy starać się regularnie spożywać owoce, warzywa, produkty zbożowe oraz białko zawarte w rybach, drobiu, oliwie z oliwek, roślinach strączkowych. Za to unikać szkodliwych tłuszczów zwierzęcych, słodyczy i cukru.

Pamiętajmy o tym, że dieta powinna być różnorodna, abyśmy mieli możliwość dostarczania sobie wszelkich niezbędnych składników odżywczych, głównie witamin i minerałów. Tłuste jedzenie, niepoświęcanie wystarczającej ilości czasu na spożywanie posiłków, niejedzenie śniadań, podjadanie między głównymi posiłkami, późne sięganie po kolacje – to nasze główne grzechy.

To zrozumiałe, że często wolimy zaoszczędzić na czasochłonnym przygotowywaniu posiłków, wybierając czas spędzony z rodziną. Dlatego w każdą środę w „Zdrowej kuchni” podpowiadamy gdzie szukać zdrowia w różnych składnikach spożywczych i jakie właściwości mają poszczególne ryby, owoce, warzywa, mięsa i inne zjadane na co dzień produkty.

Przeczytaj co i jak warto jeść

Doktor cynamon

Na tropie najlepszych serów

Porcja witamin z ciepłych krajów

Co najlepiej zjeść na obiad

Relaks przy filiżance

Makaron w lekkiej wersji

Na tropie najzdrowszego miodu

Porzeczkowe orzeźwienie

Doktor fasolka szparagowa

Chłód pełen mocy

Alergia na widelcu

Na tropie najzdrowszej dziczyzny

Przepis na idealną sałatkę

Latem wygrasz ze stresem

Najlepszy czas na rozprawę z alergią

Czosnek pomoże cukrzykom

Jak wybrać pojemnik na żywność

Ziółka na damskie problemy

Odmładzająca pizza

Doktor aloes

Trening od kuchni

Doktor żurawina

Dekalog zdrowego odżywiania

Brokuły dla palacza

5 sposobów jak ugasić pragnienie

Wady i zalety kawy zbożowej
Alkoholizm kobiet

Wady i zalety naturalnej kawy

Wady i zalety jasnego pieczywa

Wady i zalety ciemnego pieczywa

Brukselka - idealna dla przyszłych mam

Ryby dają siłę

Arbuz zamiast viagry

Borówki na pamięć