Przepis na ten deser pozostawia wam bardzo dużą inwencję twórczą. Rollsy z ciasta francuskiego możecie wypełnić każdym kremem - nie tylko słoikowym kremem z pistacji, kremem czekoladowym czy masłem orzechowym, ale również kajmakiem, masą makową ze skórką z cytryny i białkiem, czekodżemem lub maślanym nadzieniem jak do klasycznych drożdżowych cynamonek. Takie „cynamonki” zrobicie jednak zdecydowanie szybciej. Arkusz gotowego ciasta francuskiego znacznie ułatwia życie i pracę domowych cukierników. 

Jak zrobić rollsy z ciasta francuskiego?

Potrzebujecie jedynie 3 podstawowych składników i 2 dodatkowych (jajka do posmarowania bułeczek i odrobiny cukru kryształu do posypania przed pieczeniem). Mocno maślane ciasto francuskie to właściwie gotowy materiał do wykończenia. Gdy tylko się rozmrozi i będzie gotowe do rozłożenia, wystarczy to zrobić, rozwałkować arkusz, złożyć delikatnie na pół i ponownie rozłożyć - wówczas będzie gotowe do dalszej pracy. A tej jest już niewiele. 

Pozostaje wam posmarować wybranym kremem 1 połowę ciasta (wzdłuż krótszego boku), posypać orzeszkami (opcjonalnie), a następnie przykryć drugą połową bez kremu i pociąć wzdłuż krótszego boku na paski o wybranej szerokości (zależnie od tego, jak duże ciasteczka z ciasta francuskiego chcecie uzyskać). Ostrożnie z ilością kremu - jeśli będzie go za dużo, może wyciekać z ciasta. 

Zwinięte bułeczki z ciasta francuskiego z kremem smarujecie rozkłóconym jajkiem, posypujecie cukrem, orzeszkami jeśli chcecie, i do pieca - na ok. pół godziny w wysokiej temperaturze (200 st.). 

Bułeczki z ciasta francuskiego z kremem - przepis

Składniki:

  • 1 duże opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 słoik kremu czekoladowego, pistacjowego, czekodżemu lub masła orzechowego
  • 2-3 garści ulubionych, drobno posiekanych orzechów lub mieszanki studenckiej (opcjonalnie, można pominąć)

Dodatkowo: 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek, cukier i odrobina pokruszonych orzechów do posypania przed pieczeniem (orzeszki są opcjonalne).

Sposób przygotowania:

  1. Rozłóżcie i lekko rozwałkujcie płat ciasta. Złóżcie na pół i ponownie rozłóżcie.
  2. Na połowie ciasta (wzdłuż krótszego brzegu) rozsmarujcie wybrany krem - nie za grubo, by nie wyciekł z ciasta podczas pieczenia. 
  3. Posypcie posmarowaną część ciasta orzeszkami i przykryjcie drugą połową ciasta. 
  4. Krójcie ciasto wzdłuż krótszego brzegu w paski o szerokości ok. 2-3 cm i zwijajcie w ruloniki.
  5. Ułóżcie w naczyniu żaroodpornym lub w formie do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. 
  6. Posmarujcie roztrzepanym jajkiem, posypcie cukrem i pokruszonymi orzeszkami. 
  7. Wstawcie do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczcie ok. 25-30 minut, do zrumienienia ciasta.