Sekret kotletów po kowalsku wcale nie polega na "ubijaniu" mięsa do upadłego, niczym w pracowni kowala. Kotlety schabowe po kowalsku wymagają wyrazistych przypraw. Z pewnością zasmakują one tym z was, którzy lubią intensywniejsze doznania smakowe.
Kotlety po kowalsku - co je wyróżnia?
O ile do klasycznych schabowych używa się tylko tłuczka, soli i pieprzu, tak tu możecie zaszaleć. Tutaj mięso przed smażeniem będzie wymoczone w odpowiednich przyprawach (marynacie). Jej bazą są 2 łatwo dostępne składniki. Efekt? Palce lizać. Kotlet po kowalsku świetnie będzie współgrać z mizerią - surówka nieco go odświeży i będzie ciekawie kontrastować ze smakiem mięsiwa. Znajdzie też wielu fanów w połączeniu z młodą, łagodną zasmażaną kapustką. Do przyrządzenia kotletów po kowalsku wybierzcie kawałek schabu dobrej jakości z małymi przerostami tłuszczu - taki najlepiej się wam usmaży i nie straci soczystości.
Przepis na kotlety schabowe po kowalsku
Składniki:
- 0,5 kg schabu (z przedniego lub tylnego odcinka, może być z kością)
- 70 g musztardy o zdecydowanym smaku, np. sarepskiej
- 2 łyżki naturalnego, płynnego miodu
- 1 duża lub 2 średnie cebule
- 2 jajka
- mąka pszenna do obtoczenia kotletów
- bułka tarta do obtoczenia kotletów
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka keczupu
- kilka plastrów żółtego sera
- słodka papryka
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Kawałek schabu podzielcie na kotlety o grubości do 2 cm;
- Wymieszajcie miód z musztardą do jednolitej konsystencji, przelejcie marynatę do szklanego pojemnika lub miski;
- Rozbijcie kotlety tłuczkiem od środka na boki. Natrzyjcie mięso solą, pieprzem, słodką papryką, zanurzcie je w marynacie miodowo-musztardowej;
- Wstawcie mięso na co najmniej godzinę do lodówki, by idealnie się zamarynowało;
- Po tym czasie wyjmijcie je z lodówki i opanierujcie w mące, jajku i bułce tartej. Rozgrzejcie tłuszcz i usmażcie mięso;
- W międzyczasie obierzcie cebulę, pokrójcie ją w drobną kostkę i zeszklijcie na osobnej patelni. Gdy przestygnie, wymieszajcie ją z keczupem i majonezem;
- Rozgrzejcie piekarnik do 180 st. C;
- Usmażone kotlety schabowe kowala ułóżcie na blasze do pieczenia. Na wierzchu posmarujcie je sosem z cebulką i na każdym połóżcie plaster żółtego sera;
- Pieczcie przez ok. 10 minut do rozpuszczenia się sera.
Komentarze