Długo poszukiwałam przepisu na kotlety, które nie wiałyby nudą. Niestety, klasyczne kotlety z kurczaka czy schabowe już nam się przejadły. Ostatnio znajoma poleciła mi szarpną wersję kotletów, która początkowo bardzo mnie zaskoczyła. Okazało się, że to strzał w 10, gdyż można przemycić tam mnóstwo warzyw oraz białka. Co zrobić, by były najlepsze? Rekomenduję wstępne smażenie, a potem upieczenie ich w garnku żeliwnym z Lidla. Teraz macie okazje go kupić w rewelacyjnej cenie. Pospieszcie się.

Garnek żeliwny z Lidla - niezastąpiony przy daniach mięsnych

Emaliowany garnek GSW z Lidla to cudo, które powinno znaleźć się w każdej kuchni pani domu. Soczyste mięsa, idealne wędliny czy własnoręcznie pieczone chleby to tylko kilka z jego możliwości. Możecie w nim zapiekać do 240 stopni Celsjusza, co jest bardzo wygodne przy niektórych potrawach. Garnek jest odporny na odpryskiwanie i można go myć w zmywarce. Dostępny w przepięknych kolorach - od soczystego pomarańczowego, przez zielony czy antracytowy. Każdy znajdzie coś dla siebie.

Jak wspominają zadowoleni klienci na stronie Lidl.pl:

Dobrze wykonana, piękna emalia, choć mnie zaskoczył jej brak na krawędzi. Dobrze się użytkuje. Możliwość wykorzystania pokrywy jako patelni grillowej ( żebrowana powierzchnia ) bardzo mi odpowiada Brytfannę bardzo polecam. Przesyłka dobrze, bezpiecznie zapakowana.

Super brytfanna. Długo się zastanawiałam nad zakupem ale idealnie się w niej gotuje. Robiłam w niej dwa razy gołąbki i wychodzą przepyszne. Pokrywka super zbiera skroploną parę. Używałam na płycie indukcyjnej na mocy 5. A garnek bardzo trzymał temperaturę.

Naprawdę fantastyczna brytfanna z doskonałymi wynikami zarówno na kuchence, jak i w piecu do odpieku pieczywa. Garnek o pojemności 4 litrów zapewnia dobrą pojemność. Niedawno zrobiłam danie mięsne na 8 osób. Bardzo przyjemne jest również to, że brytfankę łatwo się czyści. Jeśli coś się przypiecze, po prostu namocz i wyczyść miękką gąbką.

Jak zrobić kotlety szarpane z kurczaka? Prosty przepis

Już wielokrotnie opowiadałam wam o mięsie szarpanym z szybkowaru. Idealne do kanapek, jako gulasz czy wsad do hamburgerów. Teraz przyszedł czas na kotlety szarpane z kurczaka, które najlepiej wychodzą mi w garnku żeliwnym. Dlaczego? Są soczyste w środku i kruche na zewnątrz. Wystarczy kilka prostych składników, by gar zapełnił się wyśmienitymi kotletami. Przepis znajdziecie poniżej:

Składniki:

  • 500 g mięsa z udźca kurczaka lub piersi
  • 4 pieczarki,
  • 1 opakowanie mozzarelli (około 200 g)
  • 1 duża słodka papryka czerwona
  • 1 szczypta soli,
  • 1 szczypta pieprzu,
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów 
  • 2 jajka
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Pierś z kurczaka doprawcie solą i pieprzem.
  2. Pokrójcie w cieniutkie paseczki.
  3. Następnie posiekajcie w drobną kosteczkę paprykę i pieczarki.
  4. Na koniec dodajcie poszarpaną mozzarellę.
  5. Wymieszajcie wszystko dokładnie i delikatnie uklepcie.
  6. Wbijcie 2 jajka.
  7. Gdy masa będzie już zbita i formowalna, przygotujcie niewielkie placki wielkości kotletów.
  8. Obtoczcie w bułce tartej.
  9. Smażcie w garnku żeliwnym na oleju do uzyskania złotej skórki.
  10. Następnie podlejcie je bulionem lub wodą (1 szklanka) i wstawcie do piekarnika na 190 stopni Celsjusza i pieczcie 30 minut.