Długo poszukiwałam przepisu na kotlety, które nie wiałyby nudą. Niestety, klasyczne kotlety z kurczaka czy schabowe już nam się przejadły. Ostatnio znajoma poleciła mi szarpną wersję kotletów, która początkowo bardzo mnie zaskoczyła. Okazało się, że to strzał w 10, gdyż można przemycić tam mnóstwo warzyw oraz białka. Co zrobić, by były najlepsze? Rekomenduję wstępne smażenie, a potem upieczenie ich w garnku żeliwnym z Lidla. Teraz macie okazje go kupić w rewelacyjnej cenie. Pospieszcie się.
Garnek żeliwny z Lidla - niezastąpiony przy daniach mięsnych
Emaliowany garnek GSW z Lidla to cudo, które powinno znaleźć się w każdej kuchni pani domu. Soczyste mięsa, idealne wędliny czy własnoręcznie pieczone chleby to tylko kilka z jego możliwości. Możecie w nim zapiekać do 240 stopni Celsjusza, co jest bardzo wygodne przy niektórych potrawach. Garnek jest odporny na odpryskiwanie i można go myć w zmywarce. Dostępny w przepięknych kolorach - od soczystego pomarańczowego, przez zielony czy antracytowy. Każdy znajdzie coś dla siebie.
Jak wspominają zadowoleni klienci na stronie Lidl.pl:
Dobrze wykonana, piękna emalia, choć mnie zaskoczył jej brak na krawędzi. Dobrze się użytkuje. Możliwość wykorzystania pokrywy jako patelni grillowej ( żebrowana powierzchnia ) bardzo mi odpowiada Brytfannę bardzo polecam. Przesyłka dobrze, bezpiecznie zapakowana.
Super brytfanna. Długo się zastanawiałam nad zakupem ale idealnie się w niej gotuje. Robiłam w niej dwa razy gołąbki i wychodzą przepyszne. Pokrywka super zbiera skroploną parę. Używałam na płycie indukcyjnej na mocy 5. A garnek bardzo trzymał temperaturę.
Naprawdę fantastyczna brytfanna z doskonałymi wynikami zarówno na kuchence, jak i w piecu do odpieku pieczywa. Garnek o pojemności 4 litrów zapewnia dobrą pojemność. Niedawno zrobiłam danie mięsne na 8 osób. Bardzo przyjemne jest również to, że brytfankę łatwo się czyści. Jeśli coś się przypiecze, po prostu namocz i wyczyść miękką gąbką.
Jak zrobić kotlety szarpane z kurczaka? Prosty przepis
Już wielokrotnie opowiadałam wam o mięsie szarpanym z szybkowaru. Idealne do kanapek, jako gulasz czy wsad do hamburgerów. Teraz przyszedł czas na kotlety szarpane z kurczaka, które najlepiej wychodzą mi w garnku żeliwnym. Dlaczego? Są soczyste w środku i kruche na zewnątrz. Wystarczy kilka prostych składników, by gar zapełnił się wyśmienitymi kotletami. Przepis znajdziecie poniżej:
Składniki:
- 500 g mięsa z udźca kurczaka lub piersi
- 4 pieczarki,
- 1 opakowanie mozzarelli (około 200 g)
- 1 duża słodka papryka czerwona
- 1 szczypta soli,
- 1 szczypta pieprzu,
- bułka tarta do obtoczenia kotletów
- 2 jajka
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Pierś z kurczaka doprawcie solą i pieprzem.
- Pokrójcie w cieniutkie paseczki.
- Następnie posiekajcie w drobną kosteczkę paprykę i pieczarki.
- Na koniec dodajcie poszarpaną mozzarellę.
- Wymieszajcie wszystko dokładnie i delikatnie uklepcie.
- Wbijcie 2 jajka.
- Gdy masa będzie już zbita i formowalna, przygotujcie niewielkie placki wielkości kotletów.
- Obtoczcie w bułce tartej.
- Smażcie w garnku żeliwnym na oleju do uzyskania złotej skórki.
- Następnie podlejcie je bulionem lub wodą (1 szklanka) i wstawcie do piekarnika na 190 stopni Celsjusza i pieczcie 30 minut.
Komentarze