Zalega wam w lodówce mięso mielone, ale nie macie już ochoty na klasyczne smażone kotlety? Oto pyszny pomysł na smaczniejszą, a zdecydowanie bardziej efektowną alternatywę. Sycące kotlety drwala zawsze robią furorę i błyskawicznie znikają ze stołu, a robi się je równie szybko i łatwo, jak tradycyjne mielone z buraczkami. Koniecznie spróbujcie, a będziecie zachwyceni.

Kotlety drwala - jak podać?

Miłośnikom fast foodów nazwa ta może kojarzyć się z kultowym burgerem i jest to dobry trop, gdyż oba te smakołyki łączy spora ilość rozkosznie rozpływającego się żółtego sera. Jak zrobić pyszny kotlet drwala? To banalnie proste: wystarczy ułożyć na surowych kotletach mielonych podsmażone pieczarki z cebulą, posypać wszystko tartym serem i zapiec do zrumienienia wierzchu i momentu, w którym ser apetycznie się rozpuści.

Zobaczcie dokładne proporcje i przetestujcie ten przepis jako ciekawszą alternatywę dla zwykłych smażonych kotletów mielonych. Będą wymagały od was jedynie dłuższej chwili w kuchni niż klasyczne mieleniaki. Kotlety drwala możecie podać jedynie z sałatką czy surówką - same w sobie są tak pożywne, że frytki czy inne ziemniaczane dodatki nie są zupełnie konieczne. 

Kotlety drwala - przepis podstawowy

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 duże jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • sól, pieprz i szczypta ulubionych ziół
  • 300 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • 200 g tartego żółtego sera

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i pieczarki obieramy, drobno siekamy, a następnie podsmażamy na maśle. Kiedy się zarumienią, doprawiamy je solą oraz pieprzem i odstawiamy do wystudzenia;
  2. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, musztardą, bułką tartą oraz przyprawami i dokładnie wyrabiamy. Z gotowej masy formujemy 8 równych kotletów i układamy je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia;
  3. Na środku każdego kotleta robimy łyżką delikatne wgłębienie i układamy w nim podsmażone pieczarki z cebulą, a następnie wszystko posypujemy żółtym serem;
  4. Tak przygotowane kotlety drwala wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 30 minut.