Miłośnicy pomidorów mają teraz pełne ręce roboty. Właśnie trwa szczyt sezonu na te warzywa, od których krzaczki w ogródkach aż się uginają. Kto nie ma własnej działki lub ogrodu, ten również nie powinien mieć powodów do narzekania - w końcu teraz ceny pomidorów są bardzo atrakcyjne. A to oznacza idealny czas na robienie przetworów z pomidorów. W zimie gotowe słoiki przydadzą się do zrobienia zupy, sosu, gulaszu i wielu innych potraw. Poniżej znajdziecie prosty, podstawowy przepis na pomidory do słoików na zimę. Zróbcie sobie większy zapas, a długo nie będziecie musieli kupować tych w puszce. 

Podstawowy przepis na pomidory do słoików

Składniki:

  • 5 kg mięsistych pomidorów, np. malinowych, bawole serce albo lima
  • 2 łyżki soli 

Przygotowanie:

  1. Pomidory trzeba najpierw pozbawić skórki. Jak najbardziej nadaje się ona do jedzenia, jednak strzępki skórek pomidorów nie prezentują się później zbyt dobrze w garnku z zupą. 
  2. Oderwijcie więc z pomidorów szypułki i natnijcie na krzyż. Każdy pomidor włóżcie na kilka sekund do wrzącej wody, a następnie obierzcie ze skóry.
  3. Obrane pomidory należy następnie pokroić na mniejsze kawałki. Duże sztuki w kostkę, a mniejsze w ćwiartki. 
  4. Przełóżcie je wszystkie do dużego, wysokiego garnka i posólcie. Wymieszajcie i podgrzejcie, aż pomidory się zagotują. 
  5. Od momentu, gdy zaczną już wrzeć, pomidory należy gotować od 10 do 15 minut. Ważne, by były ugotowane, a nie rozgotowane. 
  6. Po tym czasie wciąż gorące pomidory prosto z garnka należy umieścić w suchych, wyparzonych słoikach. 
  7. Zakręćcie słoiki mocno, odwróćcie do góry dnem i odstawcie na bok, aż całkowicie ostygną. Nie zapomnijcie o wytarciu nakrętek do sucha. 
  8. Kiedy pomidory już wystygną, możecie przenieść je w chłodne, suche miejsce i przechowywać tam przez wiele miesięcy. 

Przetwory z pomidorów na zimę

Z pomidorów zrobicie też wiele innych pyszności, jak przeciery, keczup, a nawet domowy koncentrat. Skorzystajcie z przepisów autorstwa użytkowników naszego serwisu www.przyslijprzepis.pl i bierzcie się za robienie przetworów: