Miłośnicy pomidorów mają teraz pełne ręce roboty. Właśnie trwa szczyt sezonu na te warzywa, od których krzaczki w ogródkach aż się uginają. Kto nie ma własnej działki lub ogrodu, ten również nie powinien mieć powodów do narzekania - w końcu teraz ceny pomidorów są bardzo atrakcyjne. A to oznacza idealny czas na robienie przetworów z pomidorów. W zimie gotowe słoiki przydadzą się do zrobienia zupy, sosu, gulaszu i wielu innych potraw. Poniżej znajdziecie prosty, podstawowy przepis na pomidory do słoików na zimę. Zróbcie sobie większy zapas, a długo nie będziecie musieli kupować tych w puszce.
Podstawowy przepis na pomidory do słoików
Składniki:
- 5 kg mięsistych pomidorów, np. malinowych, bawole serce albo lima
- 2 łyżki soli
Przygotowanie:
- Pomidory trzeba najpierw pozbawić skórki. Jak najbardziej nadaje się ona do jedzenia, jednak strzępki skórek pomidorów nie prezentują się później zbyt dobrze w garnku z zupą.
- Oderwijcie więc z pomidorów szypułki i natnijcie na krzyż. Każdy pomidor włóżcie na kilka sekund do wrzącej wody, a następnie obierzcie ze skóry.
- Obrane pomidory należy następnie pokroić na mniejsze kawałki. Duże sztuki w kostkę, a mniejsze w ćwiartki.
- Przełóżcie je wszystkie do dużego, wysokiego garnka i posólcie. Wymieszajcie i podgrzejcie, aż pomidory się zagotują.
- Od momentu, gdy zaczną już wrzeć, pomidory należy gotować od 10 do 15 minut. Ważne, by były ugotowane, a nie rozgotowane.
- Po tym czasie wciąż gorące pomidory prosto z garnka należy umieścić w suchych, wyparzonych słoikach.
- Zakręćcie słoiki mocno, odwróćcie do góry dnem i odstawcie na bok, aż całkowicie ostygną. Nie zapomnijcie o wytarciu nakrętek do sucha.
- Kiedy pomidory już wystygną, możecie przenieść je w chłodne, suche miejsce i przechowywać tam przez wiele miesięcy.
Przetwory z pomidorów na zimę
Z pomidorów zrobicie też wiele innych pyszności, jak przeciery, keczup, a nawet domowy koncentrat. Skorzystajcie z przepisów autorstwa użytkowników naszego serwisu www.przyslijprzepis.pl i bierzcie się za robienie przetworów: