Domowy koncentrat pomidorowy

4.5 (159 ocen)

  • 7 godz. 30 min

Wyjątkowy w smaku, idealna baza do sosów i zup. Prawdziwy smak lata zamknięty w słoiczkach.

  • 7 godz. 30 min

Składniki:

  • 3 kg mięsistych pomidorów
    1/4 szklanki cukru
    1 łyżka soli
    4 suszone pomidory
    2 łyżki oleju z suszonych pomidorów*

    *Można zastąpić oliwą, olejem rzepakowym lub ryżowym
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Domowy koncentrat pomidorowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory dokładnie myjemy, usuwamy szypułki oraz twardą część pod szypułką.
    Na dno garnka wlewamy olej i wrzucamy pokrojone w ćwiartki warzywa.

    Wstawiamy na średni ogień i zostawiamy na sześć godzin, mniej więcej co godzinę zaglądamy i mieszamy. Następnie do pulpy dodajemy cukier, sól oraz suszone pomidory. Miksujemy całość na gładki koncentrat i gotujemy jeszcze godzinę.

    Gotowy przelewamy do niewielkich słoiczków, mocno zakręcamy, pasteryzujemy pięć minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koncentrat pomidorowy Pomidor

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować