Źródło zasilania

Źródłem zasilania dla grilla elektrycznego jest oczywiście energia elektryczna. Plusem takiego rozwiązania jest to, że nie trzeba męczyć się z węglem drzewnym za każdym razem, gdy chcemy grillować. Nie musimy się martwić o zbiornik propanu, aby grillować na gazie. Z grilla elektrycznego można skorzystać wszędzie tam, gdzie możemy podłączyć się do energii elektrycznej. Wystarczy dostęp do wtyczki. Wiele modeli posiada długie przewody, więc można podłączyć je z dalekich odległości.

Rozmiar

Plusem takich grilli jest ich wielkość. Są one mniejsze i bardziej kompaktowe niż te tradycyjne, które potrzebują stałego paliwa. Kupując grill elektryczny, należy zwrócić uwagę na jego rozmiar. Wiele grillów elektrycznych ma małe powierzchnie grillowania. Dzięki temu są one idealne do wykorzystania, gdy chce grillować tylko kilku osób lub nie masz dużo miejsca.

Potrzebne miejsce

Zaletą grilla elektrycznego jest jego kompaktowość. Ogólnie rzecz biorąc, są one mniejsze niż inne tradycyjne grille. Jednak różnią się one również wielkością. Zastanów się, gdzie faktycznie będziesz używać swojego grilla i ile miejsca masz do dyspozycji. Pomoże Ci to przy wyborze najlepszego grilla elektrycznego dla Ciebie. Zobacz grille elektryczne dostępne w sklepie morele.net.

Uzyskanie prawdziwego smaku grilla

Niektórzy twierdzą, że nie można uzyskać autentycznego smaku mięsa, jak w przypadku robienia przysmaków na grillu gazowym czy palonym węglem drzewnym. Jest to niestety prawda. To może być jedna ewentualna wada takiego sprzętu. Jednak wiele osób twierdzi, że grill elektryczny proponuje takie same pyszne dania, jak inne typy grillów.

Smak tradycyjnego grillowanego smaku można otrzymać przez prosty trik. Smak można zwiększyć poprzez dodanie wióry drzewne lub pelety do grilla elektrycznego. Nawet jeśli zakupić mniejszy rozmiar grilla elektrycznego, jest to wykonalne.

Po pierwsze, należy namoczyć wióry drzewne w wodzie przez pół godziny. Następnie trzeba owinąć je w folię, porobić dziurki w folii, aby uwolnić dym. Wióry drzewne wtedy się zapalą. Podczas gdy grill nagrzewa się, smak dymu zostaje zwolniony, dodając smak do produktów, jakie umieścimy na płycie grilla.